Gümrük çalışanlarının fazla mesai ücreti ihracatçıları bezdirdi

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 28 Nisan 2007 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gümrük Müsteşarlığı'nın artırdığı ihracattaki fazla mesai ücretlerini acentelerin ihracatçıya ödettirmesi birlikleri ayağa kaldırdı

EGE İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Gümrük Müsteşarlığı tarafından yayınlanan genelgeyle artırılan ihracattaki fazla mesai ücretlerindeki ?astronomik? artışın kabul edilemez olduğunu bildirdi. Türkmenoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, acentaların konteyner başına 15 dolar fazla mesai ücretini ihracatçılara fatura ettiğini belirtti. Sıkışıklık zammı nedeniyle 2005 yılının Eylül ayından itibaren 100 milyon doların üzerinde fazladan fatura ödediklerini kaydeden Türkmenoğlu, şöyle dedi:

Maliyeti artırıyor

?Fazla mesai ücretlerindeki bu artış kabul edilemez. Yeni düzenlemeyle özellikle ihraç mallarını konteyner ile gönderen ihracatçıların ödediği fazla mesai ücretlerinde Deniz Nakliyecileri Derneği'nin hesaplamalarına göre yüzde 600'lere varan artışlar meydana geldiği belirtilmiş ve acenteler konteyner başına ihracatçılara 15 dolar faturalamaya başlamıştır.?

Türkmenoğlu, döviz kurlarındaki aşırı gerileme nedeniyle fiyat tutturmakta zorlanan Türk ihracatçısının maliyet artırıcı hiç bir kaleme tahammülü olmadığını belirtti. Uygulama devam ettiği takdirde Alsancak Limanından ihracat yapan ihracatçıların yıllık bazda yaklaşık 10 milyon dolar ekstra fazla mesai ücreti ödemek zorunda kalacağını ifade eden Türkmenoğlu, şöyle devam etti: ?Türkiye'de fazla mesai ücretlerinin böylesine astronomik oranlarda artırılmasının hiç bir izahı olamaz. Biz fazla mesai ücretlerinin düşürülmesi için Maliye Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunurken, önümüze 100 milyar dolarlık ihracat hedefi koyan kamu iradesinin fazla mesai ücretleri ile ilgili bu kararı kabul etmemiz mümkün değildir. İzmir Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Sayın Başmüdür Nazım Bütün, yaptığımız görüşmelerde bu artışın ihracatçıları mağdur edeceğinin bilincinde olduklarını ve bir aylık uygulama sonuçlarına göre, Gümrük Müsteşarlığı nezdinde sorunun çözümü için ortak hareket etme fikrimize katılmışlardır. Dolayısıyla Müdürlük, ihracatçıları mağdur edecek bir tutum içerisinde olmayacaktır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber