Tıpta yan dal uzmanlık sınavını ÖSYM yapacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Nisan 2007 17:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tıpta yan dal uzmanlık sınavını yapma yetkisi uzmanlık eğitimi veren sağlık kurumlarından alınarak ÖSYM'ye verildi.

Sağlık Bakanlığı'nın 2 Mayıs 2006 tarihli yönetmeliği yürürlükten kaldırılarak, yan dal uzmanlık sınavı ile yerleştirme usul ve esaslarını yeniden belirleyen yönetmeliği Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, yan dal uzmanlık eğitimine alınacak uzman tabip sayıları, kurumlar tarafından kurumların kapasitesi ve kurumun eğitim imkanları göz önünde bulundurularak ihtiyaca göre tespit edilecek.

Sınavlar, yılda en az iki kez olmak üzere her yıl ÖSYM tarafından yapılacak.

Her aday, ilan edilen sınavda uzmanı olduğu ana dal bünyesinde olan yan dallar için tercihte bulunarak başvuru yapacak. Adaylar bağlı oldukları ana dal bünyesi içerisinde en fazla on birim tercihi yapabilecek.

Bu yönetmelikle yürürlükten kaldırılan 2 Mayıs 2006 tarihli yönetmelik, Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavını bu alanda eğitim veren kurumların yapmasını düzenliyordu.

Önceki yönetmelik, ayrıca her aday ilan edilen sınavda yalnızca bir yan dal için tercihte bulunarak başvuru yapabileceğine hükmediyordu. Böylece, adayların tek yan dal tercihinde bulunmasına ilişkin sınırlama, 10 tercihe çıkarılmış oldu.

Yan dal giriş sınavına başvuracaklarda, Türkiye'de tıp doktorluğu mesleğini yapmaya yetkili olmak, sınavına başvuracağı yan dalın bağlı olduğu ana dalda uzman unvanını almış olmak, yan dalda yapacağı eğitimle ilgili sağlık sorunu bulunmamak ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda sayılan koşullara sahip olma şartları aranacak.

ÖSYM tarafından yapılacak olan bilim sınavına, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (KPDS) veya Üniversitelerarası Kurul Dil Sınavından (ÜDS) 100 üzerinden en az 50 ve üzeri puan alanlar katılabilecek.

Merkezi sistemle seçme işlemi, yan dalların kontenjanları, adayların bilim sınavı puanları ve tercihlerine göre yapılacak. Bilim sınavı puanı 100 üzerinden 50 veya daha yüksek olan adaylar arasından seçme yapılacak. Yerleştirme işlemi ÖSYM tarafından yerine getirilecek.

Yönetmeliğin geçici birinci maddesine göre, yan dal sınavları ÖSYM tarafından yapılıncaya kadar bir defaya mahsus olmak üzere, kurumlarca yazılı ve sözlü olarak yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber