Kamu çalışanına zam yüksek, takip edilmeli

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 29 Nisan 2007 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası kamuda ilk 3 aydaki bütçe çerçevesinde yıllık olarak yüzde 25 artan maaşların enflasyonu olumsuz etkileyebileceğini kaydetti

İşçi ve memura yapılan zammın enflasyonu olumsuz etkilediği yönündeki sözleriyle tepki çeken Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, hükümete yaptığı ücret artışı uyarısını yineledi. Merkez Bankası Enflasyon Raporu'nda, "Kamu kesimi maaş ve ücretlerindeki 2007 artışları, yüzde 4 olan enflasyon hedefine kıyasla oldukça yüksektir. Zamlar hizmet sektöründeki yıllık enflasyonu etkilemektedir" denildi.

Merkez Bankası'nın önceki gün yayımlanan Enflasyon Raporu'nda, kamudaki ücret artışlarının enflasyon üzerindeki etkisi irdelendi. Kamu kesiminin ücret ve maaşlarının enflasyon açısından kritik öneme sahip olduğu belirtilen raporda, söz konusu ödemelerin 2006'da toplam tüketim harcamalarının yüzde 12'sini oluşturduğu belirtildi. Raporda kamu sektörü iş gücü ödemelerinin toplam iş gücü ödemelerinin yaklaşık yarısını oluşturduğu da kaydedildi.

Raporda, kamu maaş ve ücret ödemelerinin 2007'nin ilk 3 ayındaki bütçe gerçekleşmeleri çerçevesinde yıllık olarak yüzde 25 arttığı ve bu durumun enflasyon hedefi açısından dikkatle takip edilmesi gerektiği ifade edildi.

Ücret ve maaşların özel harcanabilir gelirin önemli bir bölümünü oluşturduğu ve enflasyon hedefinin üzerinde yapılan zamların para politikasının etkinliğini azalttığı vurgulanan raporda şöyle denildi:

"SSK kayıtlarına göre çalışanların yüzde 44'ünün asgari ücretli olduğu dikkate alındığında, kamunun asgari ücret kanalıyla özel sektör işgücü ödemelerinde doğrudan etkisi olduğu görülmektedir. Kamu ücret ayarlamaları, asgari ücret dışındaki özel sektör ücret ayarlamalarına referans olarak toplam ücret artışlarını da etkileyebilmektedir. Zamlar özellikle hizmet sektörü gibi emek yoğun sektörlerde, maliyet artışı yoluyla enflasyonu doğrudan etkileyebilmektedir."

'Asgari ücret yüzde 8.1 artacak'

Merkez Bankası'nın raporunda şunlar kaydedildi:

"Kamu kesimi maaş ve ücretlerindeki 2007 artışları, yüzde 4 olan 2007 enflasyon hedefine kıyasla oldukça yüksek. Asgari ücrette ocakta yüzde 6 oranında artış yapıldı ve temmuzda da yüzde 4 oranında ilave bir artış yapılacağı açıklandı. Bunların sonucunda, asgari ücret 2007'de ortalama olarak bir önceki yıla göre yüzde 8.1 oranında artacak." Emek yoğun hizmetlerdeki fiyatların ücret gelişmelerine daha duyarlı olduğu anlatılan raporda, "Enflasyon hedefiyle uyumlu olmayan ücret ayarlamaları hizmet enflasyonundaki katılığın kırılmasına karşı direnç oluşturuyor.

Emek yoğun sektörlerdeki yıllık enflayonun asgari ücret ve imalat sanayi birim ücretlerindeki artışa paralel hareketi dikkat çekici" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber