Kalkınma Bankası yönetim kurulu yenilendi

Haber Giriş : 30 Nisan 2007 16:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Kalkınma Bankası Olağan Genel Kurul toplantısında yönetim yenilendi. Nedret Şerif Çakırsoy, Ömer Faruk Öztürk, Hakan Tokaç, Asım Altun Yönetim Kurulu'na yeni seçilen isimler oldu. Osman Kara ve Mehmet Uncu ise üyeliğe tekrar seçildiler.

ANKARA(ANKA)- Türkiye Kalkınma Bankası (TKB) Olağan Genel Kurul toplantısında yönetim yenilendi. Nedret Şerif Çakırsoy, Ömer Faruk Öztürk, Hakan Tokaç, Asım Altun Yönetim Kurulu'na yeni seçilen isimler oldu. Osman Kara ve Mehmet Uncu ise üyeliğe tekrar seçildiler.

TKB Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı. Anılan isimler yeni Yönetim Kurulu'nu oluştururken, Denetim Kurulu'nda Hasan Aydın ve Esat Kaya Turgay yeniden seçilirken, Mustafa Çolak yeni üye olarak belirlendi.

KREDİ TUTARI YÜZDE 16 ARTTI

TKB Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Abdullah Çelik, Genel Kurulun açılışında yaptığı konuşmada, 2006 yılında kurulan Kredi Pazarlama Müdürlüğü faaliyetleri sonucunda 125 adet kredi başvurusu ile toplam 850 milyon YTL'lik kredi talebi alındığını belirtti. Çelik, daha önceki yıldan devreden 33 başvuru ile birlikte toplam 158 kredi talebinden 113'ünün değerlendirildiğini söyledi. 2005 sonu itibariyle 286 milyon YTL düzeyinde olan toplam kredi tutarının yüzde 16 oranında artarak 2006 yılı sonunda 333 milyon YTL düzeyine çıktığını kaydeden Çelik, şu bilgileri verdi:

ERDEMİR SATIŞI KARI ARTIRDI

"2005 yılında 24.8 milyon YTL olan net karımız, 2006 yılında ERDEMİR hisselerinin satışından kaynaklanan tutarın da etkisiyle 156 milyon YTL'ye ulaşmıştır. Bu noktada 2006 yılı sonunda kar rakamından 31 milyon YTL kredi özel karşılığı ve 12 milyon YTL kıdem tazminatı karşılığının indirildiğini belirtmek isterim.

2005 yılı sonunda 690 milyon YTL olan aktif büyüklüğü, 2006 yılı sonu itibariyle yüzde 28 artarak 884 milyon YTL düzeyine ulaşmıştır. 2006 yılında Bankamız özellikle yurtiçi ve yurtdışından temin edilen fonları kullandırmaya ağırlık vermiş olup, bu tür kaynakların bir önceki yıla göre artış oranı yüzde 45'tir."

2006 yılı içerisinde, mevcut Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası, Dünya Bankası kaynaklarının yanında Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ve İspanya ICO kaynaklı kredi imkanları sağlandığını anlatan Çelik, 2007 Ocak ayı içerisinde Kalkınma Bankacılığı yapısına uygun bir rating (derecelendirme) sistemi kurularak kredi başvurularının daha hızlı ve objektif ölçülerle değerlendirilmesi imkanının sağlandığını söyledi.

AB KAYNAKLARI İÇİN FON

2007 yılında Avrupa Birliği kaynaklarından Türk Hükümeti'ne sağlanan hibe ile oluşturulan Küçük Girişimcilerin Desteklenmesi Programı Fonu (SELP II) kapsamında Alman Finans Kurumu KfW'nun yerini Kalkınma Bankası'nın alacağını belirten Çelik, şunları söyledi:

"Girişim sermayesinin yaygınlaştırılması, ticari bankaların kredi hacimlerinin bir kısmının girişim sermayesi olarak kullandırılmaya özendirilmesi konusunda ilgili kurumlarla (KOSGEB, TTGV, TOBB, TÜSİAD, vb.) irtibata geçerek bu faaliyete başlanılacak olup, ilk aşamada uluslararası girişim sermayesi oluşumlarından Avrupa Yatırım Bankasının ortak olduğu Avrupa Yatırım Fonu ile başlatılan görüşmeler sürdürülmektedir."

UYGUN MALİYETLE FİNANSMAN

Çelik, 2001 yılında yaşanan krizden sonra sürekli bir büyümenin sağlanmasına karşın, ülke için önem arzeden istihdam ve cari işlemler açığı sorunlarının çözümü için, yeni istihdam ve kapasite yaratan, ülkenin ithalat bağımlılığını azaltan, ihracat potansiyelini artıran yüksek teknolojiye sahip ve rekabetçi sektörlerdeki yatırımların artırılmasının önemini anlattı. Çelik, "Rekabet gücünü ve istihdamı arttırmaya yönelik yatırımların, finansman ihtiyacını uygun maliyet ve uzun vade koşulları ile karşılama fonksiyonuna sahip olan Bankamız da bu çerçevede faaliyetlerini artırmaya devam edecektir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber