Vergi Denetmenleri ve Gelir Kontrolörlerinin itirazları üzerine Gelir İdaresi Tasarısı'na Başbakanlık'ta neşter vurulacak

Haber Giriş : 14 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vergi denetmenleri ile gelir kontrolörleri, vergi denetiminin tek çatı altında toplanması amacıyla yapılan düzenlemede, Maliye müfettişleri ile hesap uzmanlarının dışında kaldığı bir yapı oluşturulmasına tepki gösteriyorlar. Tasarıda en çok tepki gösterilen konulardan bir tanesi de, vergi denetmenleri ile gelir kontrolörlerinin toplandığı çatı olarak kurulacak yeni özerk idarenin üst kademelerine Maliye müfettişleri ile hesap uzmanlarının getirilecek olması.

Tasarının mevcut haline itiraz eden Vergi Denetmenleri Derneği Genel Başkanı Sadettin Çakılı, kendilerinin reformdan yana olduklarını ve 1960'tan bu yana bu yöndeki bütün çabaları desteklediklerini vurguladı. Tasarının mevcut haliyle denetmenlerin isteklerini karşılamaktan uzak olduğunu belirten Çakılı, küçük hesaplar peşinde koşmadıklarını, yıllardır ihmal edilen sorunlara çözüm üretilmesine yardımcı olmayı hedeflediklerini dile getirdi. Çakılı, ?Denetim bağımsızlığının korunması gerekiyor. Bürokrasinin içinde veya idarenin içinde kaybolmaması gerekiyor. Türkiye'de vergi denetiminin yüzde 90'ını yapan denetmenlerin bağımsız yapıdaki yeri büyük önem arz ediyor. Biz, yeniden yapılanma iradesini zaafa uğratmak istemiyoruz. Burada hiçbir grubun özel hesaplar yapmaması gerekiyor. Denetim tek çatı altına toplanmalı. Bu konudaki görüşlerimizi bakanlığa da ilettik. Diyalog yolu açık, görüşüyoruz.? dedi.

Konu ile ilgili polemiğe girmek istemediklerini belirten Hesap Uzmanları Kurulu Başkanı Mahmut Vural ise modern ülkelerdeki örneklere yakın bir yeniden yapılanmaya gidildiğini kaydederek, bunun doğru bir iş olduğunu ifade etti.

Tartışmaları takip eden Maliye Bakanlığı yetkilileri ise taslağın Başbakanlık'ta olduğu müddetçe değişiklik yapılmasının mümkün olduğunu belirttiler. Tasarının, ?önemli bir zihniyet ve kafa yapısı değişikliği? getirdiğine vurgu yapan yetkililer, tartışmaların yanlış mecralara çekilmesinin, konunun aslına zarar vereceğini ifade ettiler. Yetkililer, yasa tasarı ile ne getirildiğinin önümüzdeki hafta içinde düzenlenecek bir toplantıyla kamuoyuna açıklanacağını kaydettiler.

Vergi denetmenlerinin Gelir İdaresi Tasarısı'na eleştirileri

Hesap Uzmanları ve Maliye müfettişleri yapının dışında tutulmuş, idari kademelere geçiş hakkı yalnızca merkezi denetim elemanlarına sağlanmış; başarı, bilgi ve yeteneğin ön plana çıkması önlenmiş, vergi denetmenlerini güdüleyici ve başarılı olmasını sağlayıcı hiçbir düzenlemeye gidilmemiştir.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın içerisinde yer alan gelirler kontrolörleri merkezi denetim elemanı olma vasfını yitirmiş, vergi denetmenlerinin yapı içerisinde bir kişilik kazanmaları açıkça önlenmiştir.

Sayıları 3.000'i bulan, Türkiye'nin ve Maliye Bakanlığı'nın en büyük denetim, teftiş ve inceleme grubu olup, en fazla vergi incelemesi yapan vergi denetmenleri, yeni tasarıda hiçbir denetim birimi içerisinde yer almamıştır.

Diğer denetim gruplarında olduğu gibi, mesleğe özel yarışma sınavı ile girip, yeterlilik sınavına tabi tutulan vergi denetmenlerinin idari kadrolara geçişinin önü tıkanmıştır. Denetim kadrosu içinde en büyük sayıya sahip vergi denetmenlerinin kendilerini bu yapının bir parçası sayması olanaksız hale getirilmiştir.

Vergi denetiminin yüzde 90'ını yapan bu grubun denetim elemanı kimliği elinden neredeyse alınmıştır. Vergi denetmenine yıllardır yapılan haksızlıklar yine ortaya çıkmış, olumsuz bakış açısı bir kez daha ortaya konmuştur.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber