Üç ay daha Köşk'te

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 04 Mayıs 2007 07:31, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Sezer vekalet tartışmalarına ?Yeni cumhurbaşkanı seçilere kadar görevimdeyim? açıklamasıyla nokta koydu. Yeni Cumhurbaşkanı'nın seçim süreci nedeniyle Sezer en az 3 ay daha Köşk'te kalacak

Milletvekili seçimlerinin yapılacağı dönemde ve yeni Cumhurbaşkanı seçilinceye kadar Çankaya Köşkü'nde kimin oturacağı, dün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in ?Gitmiyorum' açıklamasıyla netleşirken, Sezer'' in en az 3 ay daha bu görevde kalabileceği öğrenildi. Bu sürenin 5 aya çıkması da ihtimaller dahilinde. Dün Sezer'in kabul ettiği İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu, ''Cumhurbaşkanı Sezer'in 'yeni cumhurbaşkanı seçilinceye kadar göreve devam edeceğini' söylediğini'' açıklarken, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde yaşanan kriz Türk siyasi tarihinde bir ilke imza atacak. Böylece ilk kez bir cumhurbaşkanı yeni parlamento oluşana ve bu parlamento yeni cumhurbaşkanını seçene kadar görevinde kalacak. 16 Mayıs'ta görev süresi dolacak olan Sezer, 22 Temmuz seçimlerinin yapılmasının ardından yeni Meclis'in oluşması ve yeni hükümetin kurulmasında görev alacak.

5 AY DA OLABİLİR

AK Parti'nin Anayasa değişiklik paketi kabul görmezse 22 Temmuz da genel seçimler yapılacak. Seçimlerin ardından, yeni hükümet kurulacak, bu hükümet Meclis'ten güvenoyu alacak ve ardından tekrar Cumhurbaşkanlığı seçimlerine gidecek. Eğer seçim tamamlanabilirse, en geç eylül ayında Sezer Cumhurbaşkanlığı görevini yeni Cumhurbaşkanına bırakmış olacak. Cumhurbaşkanını halkın seçmesine ilişkin AK Parti'nin Anayasa değişikliği kanun teklifinin referanduma gitmesi durumunda, 22 Temmuz'da çifte sandık konulacak ve halk bu değişikliği de oylayacak. Bu durumda değişikliğin kabul edilmesi halinde, kabul tarihinden itibaren 2 ay içinde Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. Bu durumda da en geç eylül ayı içinde Cumhurbaşkanı seçilmiş olacak. Eğer Anayasa değişikliği referanduma getirilmeden Cumhurbaşkanı Sezer tarafından onaylanırsa, bu durumda yine 60 günlük süre işleyecek ve muhtemelen Ağustos ayı içinde seçim yapılacak. Bu arada Suriye Kültür İşlerinden Sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Najah El-Attar'ı Çankaya Köşkü'nde kabul eden Sezer, bir gazetecinin yeni cumhurbaşkanının seçilememesi durumunu kastederek, ''16 Mayıs'tan sonra göreve devam edecek misiniz?'' sorusu üzerine ''Elbette Anayasa gereği bu... 102. maddenin son fıkrası açık'' yanıtını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber