AKP'den 'korsan Anayasa paketi'

Haber Giriş : 04 Mayıs 2007 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP, Anayasa'da bazı değişiklikler öngören yasa teklifini CHP ve Anavatan Partisi'ne sundu.

CHP ile Anavatan Partisi'ne sunulan tekliflerin farklı olması kulislerde hareketliliğe neden olurken, AKP'nin, CHP'ye ?düzeltilmemiş metni? gönderdiği ortaya çıktı.

SON DAKİKA DEĞİŞİKLİK

AKP tarafından dağıtılan farklı metinler, Cumhurbaşkanı dokunulmazlığı ile ilgili ?son dakika? değişikliğini de ortaya çıkardı.

AKP'nin, CHP'ye verdiği düzeltilmemiş metinde, ?Cumhurbaşkanı 83. maddede öngörülen yasama dokunulmazlığına sahiptir? ifadesi yer alırken, son taslak metinde bu ifadenin bulunmaması dikkat çekti.

CHP CUMHURBAŞKANI DA OLSAN YARGILANIRSIN DİYE UYARMIŞTI

CHP, cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde Cumhurbaşkanı'nın milletvekilliği dokunulmazlığına sahip olmadığına işaret ederek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün aday olması ve Çankaya Köşkü'ne çıkması durumunda milletvekili dokunulmazlığının sona ereceği, bu nedenle haklarındaki suçlamalardan yargılanabileceği tezini savundu.

ÇİÇEK MÜDAHALE ETTİ

AKP'nin ?son dakika? değişikliğinin, pakete CHP'den destek gelmesi için gerçekleştirildiği ifade edilirken, kulislerde, Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in müdahalesinin ardından bu düzenlemenin paketten çıkartıldığı belirtildi.

CHP DESTEK VERMİYOR

CHP, pakete destek vermeyeceğini bildirerek, AKP'ye ?sırası değil, bu değişiklikleri gelecek dönem parlamento yapmalı? mesajı verdi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, ?Bu parlamentoda hala cumhurbaşkanı turları devam ediyor ancak Cumhurbaşkanlığı ile ilgili sistemde değişiklik getiriliyor. İki güç, TBMM ve Cumhurbaşkanı, halk tarafından seçilecek. Bu durumun doğuracağı çok önemli siyasi, ekonomik ve sosyal sonuçları vardır. Bu Meclis'le ilgili Anayasa değişikliği hükümleri var. Süresi dolan Meclis'e Türkiye'nin 7 yıllık geleceğini ipotek ettirecek değişiklikler yaptırıyorsunuz? dedi.

CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz da, paketin Genel Kurul'da kabul edilmesi durumunda ?usul? açısından Anayasa'ya uygunluğunu inceleyeceklerini ve Anayasa Mahkemesi'ne götürme konusunu değerlendireceklerini belirtti. Topuz, hükümeti gözü karalıkla eleştirirken, ?Sanki yangından mal kaçırıyorlar? dedi.

REFERANDUMA GİDER Mİ?

Anayasa değişiklik paketinin 333-367 arasında oyla kabulü durumunda doğrudan referanduma götürülürken, 367'den fazla oyla kabul edilmesi durumunda ise, Cumhurbaşkanı, Anayasa'nın 175. maddesine dayanarak, halk oyuna götürebiliyor.

Sezer'in, referanduma götürmese dahi, paketi, usul yönünden Anayasa Mahkemesi'ne götürebileceği ifade ediliyor. Buna göre, Sezer'in önünde iki seçenek bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Sezer, 15 günlük inceleme süresini bekleyebilir ve bu süre sonunda onay verir ya da inceleme süresi sonunda paketi Meclis'e iade edebilir. Bu durumda paket Meclis'te yeniden görüşülecek. Ancak, cumhurbaşkanlığı seçim süreci zamanı tıkıyor. Dolayısıyla, söz konusu Anayasa paketinin gerçekleşmesi imkansız gibi görülüyor.

Paketin değişikliğe uğramadan Köşk'e gönderilmesi durumunda ise Sezer, ?usul? yönünden Anayasa'ya aykırılık gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne gidebilecek.

PAKETTE NELER VAR?

AKP'nin Anayasa değişikliği paketi, Anayasa'nın 77, 96, 101, 102. maddelerinde değişiklik öngörüyor. Buna göre, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin halk oylaması ve iki turlu gerçekleştirilmesi, Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin 5+5 şeklinde formüle edilmesi, milletvekili seçimlerinin 5 yıldan 4 yıla indirilmesi düzenleniyor.(ANKA)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber