Başimam Yasası TBMM'de

Haber Giriş : 04 Mayıs 2007 20:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet İşleri Başkanlığını yeniden yapılandıracak olan ve din görevlilerine başimam, uzman imam gibi kariyer sistemi getiren yasa taslağı TBMM'ye gönderildi.

Diyanet İşleri Başkanlığını yeniden yapılandıracak olan ve din görevlilerine başimam, uzman imam gibi kariyer sistemi getiren yasa taslağı TBMM'ye gönderildi.

Başimamlık ve başvaizlik gibi düzenlemeler getiren Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun İle Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM'ye sunuldu.

Tasarıyla Diyanet İşleri Başkanlığı yeniden yapılandırılıyor.

Taslakta din görevlileri için kariyer sistemi getirililmesi düzenleniyor. Vaizler için uzman vaiz ve başvaizlik kariyer basamakları getirilirken, cami ve mescitlerde din hizmetlerini yürüten imam-hatipler için uzman imam-hatip ve başimam-hatip olarak kariyer basamaklarında yükselebilmeleri düzenleniyor.

1239 YENİ KADRO

Taslakla Diyanet İşleri Başkanlığı'nın taşra birimlerine ait 407 kadro iptal edilirken yerlerine 1239 kadro ihdas edilmesi de öngörüldü.

Taslağın amacı, gerekçe bölümünde şöyle açıklandı:

?633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunda değişiklikler yapan 1982 sayılı Kanun, Anayasa Mahkemesinin tarafından iptal edilmiştir. Bugüne kadar yeni bir kanuni düzenleme de yapılamadığından iptal ile oluşan kanun boşluğu doldurulamamıştır. Tasarı ile, Başkanlığın görevlerini daha etkili ve verimli bir şekilde yürütebilmesi amacıyla vaizlik ve imam-hatiplik mesleklerinin adaylık dönemlerinden sonra sırasıyla vaiz, uzman vaiz, ve başvaiz; imam-hatip, uzman imam-hatip ve başimam-hatip olmak üzere kariyer basamaklarına ayrılarak kariyer yapısının oluşturulması düzenlenmektedir. Ayrıca, Başkanlığın yurt dışı teşkilatı kurması ve hac ve umre hizmetlerinin yürütülmesine dair kanuni düzenleme yapılmak suretiyle mevcut kanun boşluğu giderilmektedir. Diğer taraftan camilerin ibadete açılması ve yönetimi konusundaki ihtilafların giderilmesi ile cami hizmetlerinin daha düzenli yürütülebilmesini teminen yeni düzenlemeler yapılması gerekli görülmüştür.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber