Yaşlıların can simidi: Düşme dedektörü

Gaziemir Belediyesi, sosyal belediyecilikte bir ilke daha imza attı. İlçede yalnız yaşayan 75 yaş ve üstü vatandaşlara "Düşme Dedektörü", 65 yaş ve üzerindeki insanlara da "Sosyal Alarm Butonu" dağıtıldı. Başkan Halil İbrahim Şenol, yaşlılara 7/24 hizmet vermeye devam edeceklerini söyledi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 29 Mart 2018 07:40, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 07:26
Yaşlıların can simidi: Düşme dedektörü

Sağlık alanında yine bir ilke imza atan Gaziemir Belediyesi, yalnız yaşayan 75 ve üzeri yaştaki vatandaşlara "Düşme Dedektörü"; 65 yaş ve üzerindeki insanlara da 'Sosyal Alarm Butonu' hizmetini hayata geçirdi. Sosyal belediyecilik anlayışıyla projelerinde fark yaratan Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, yine bir ilke imza attı. Sağlık alanında hayata geçirdiği yeni projeyle, yalnız yaşayan 75 ve üzeri yaştaki vatandaşlara "Düşme Dedektörü"; 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlara ise 'Sosyal Alarm Butonu' hizmeti verilmeye başlandı. Proje kapsamında yalnız yaşayan vatandaşlara 7 gün 24 saat sağlık hizmeti verilecek, herhangi bir durumda acil müdahale yapılacak.

Anında sinyal veriyor

Gaziemir'de tek başına yaşayan 75 ve üzeri yaşdaki vatandaşlara hem 'düşme dedektörü' hem de 'sosyal alarm butonu' dağıtılıyor. Belediyenin Sağlık İşleri Müdürlüğü'nün hayata geçirdiği projeyle evlerinde tek başına yaşayan 71 kişiye "düşme dedektörü" dağıtıldı. Bu sayede yalnızlık korkusunu yenen yaşlı vatandaşlar, herhangi bir sağlık sorunu yaşayıp düşüp ya da bayılırsa, cihaz kendiliğinden devreye giriyor ve 20 saniye içinde çağrı merkezini uyarıyor. Sinyali alan çağrı merkezindeki personel, sistem üzerinden kişiyle iletişim kurmaya çalışıyor. Merkezdeki görevlinin, "Bir sağlık sorununuz mu var?" şeklindeki sorusuna yanıt alamaması durumunda ise görevli, aynı anda hem vatandaşın yakınlarına hem de sağlık ekiplerine haber veriyor. Yakınlarının hastalanan kişinin evine uzak olması durumunda ise görevliler kapı kilidinin kırılarak sağlık ekiplerinin bir an önce kişiye müdahale etmesini sağlıyor.

Bir tık yakınınızda

Evlerinde yalnız yaşayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ise belediyenin sosyal alarm butonu hizmeti ile yalnızlığı aşıyor. Bu kişiler, herhangi bir sağlık sorunu yaşadığında kollarında ya da boyunlarında taşıdıkları sosyal alarm butonuna basıp 7 gün 24 saat sağlık hizmeti alabilecek. Acil durumda butona basarak çağrı merkeziyle iletişime geçecek kişi sorununu anlatacak ve merkez sağlık ekiplerini adrese yönlendirecek. Adrese giden ekipler, hastaya gerek tıbbi müdahaleyi yapacak, gerekirse hastaneye ulaştıracak.

Türkiye'de bir ilk

"Eğitimli, sağlıklı insanların yaşadığı kentler hızla gelişir" anlayışıyla önemli projeler gerçekleştirdiklerinin altını çizen Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, Avrupa'da sıkça kullanılan 'Düşme Dedektörü Hizmeti'ni Türkiye'de veren ilk belediye olduklarını söyledi. Özellikle yaşı ilerleyen ilçe sakinlerinin yalnızlıklarına ortak olmak istediklerini kaydeden Şenol, "Evinde yalnız yaşayan vatandaşlarımız için hayata geçirdiğimiz bu projemize çok fazla ilgi var. Elimizden geldiğince isteklere cevap vereceğiz" ifadelerini kullandı.

Sağlığa zararı yok

Gaziemir Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Dr. Nuran Elçin de, şu bilgileri verdi: "Projeyi hayata geçirmeden önce yaşlı hastalarımız daha telaşlı oluyordu. Sıkça bizi arıyorlardı. Düşme dedektörü ve sosyal alarm butonunu kullanmaya başladıktan sonra bizleri daha az arıyorlar. Dedektör, insan sağlığına zarar vermeyen frekanslarla çalışıyor. Şimdiye kadar bu hizmetten 71 kişi faydalandı."

Yalnız değiller

Beş yıl önce eşini kaybeden ve o günden bu yana yalnız yaşayan 83 yaşındaki Yekta Kocatepe, duygularını şöyle dile getirdi: "Eskiden sık hasta olurdum, komşularım beni hastaneye götürürdü. Şimdi o durumu atlattım, düşme dedektörü bana arkadaş oldu, ruhumu rahatlattı. Üzerimden hiç çıkarmıyorum. Sudan etkilenmediği için banyoda bile boynuma asıyorum. Kendimi daha rahat hissediyorum. Yalnızlık çok zor, benim durumunda yaşayan herkesin kullanmasını öneriyorum. Yalnızlığımızı paylaşan, projeleriyle hayatımızı kolaylaştıran Belediye Başkanımız Halil İbrahim Şenol'a teşekkür ediyorum."

Engin Uğur Ağır

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber