TÜSİAD: Anayasa değişikliği ertelensin

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Mayıs 2007 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜSİAD, parlementer rejim hakkında temel değişiklikler içeren Anayasa paketinin yeni Meclis tarafından ele alınması gerektiğini bildirdi.

TÜSİAD'dan yapılan yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu iptal etmesi sonucunda, Meclis'in almış olduğu erken genel seçim kararının ardından TBMM'ye bir Anayasa değişikliği teklifi sunulduğu hatırlatıldı.

Açıklamada şöyle denildi:

"Teklif edilen Anayasa paketi, milletvekili seçim döneminden, Cumhurbaşkanlığı seçim yöntemine ve süresine kadar, çoğulcu parlamenter rejimde temel dönüşümleri öngörmektedir.

TÜSİAD bu girişimi üç açıdan sağlıklı bulmamaktadır:

1. Parlamenter rejimde önemli değişiklikleri öngören paket, toplum kesimlerince henüz hiç tartışılmamıştır. Siyaset adamlarının, akademisyenlerin ve sivil toplum örgütlerinin tartışmasına açılmadan ve benzer parlamenter rejime sahip ülke örnekleri incelenmeden paketin kanunlaşması, kısa süre içinde gerçekleşecek seçimlerde belirsizlik içeren sonuçlar doğurabilecektir. Bu tür Anayasa değişikliklerinin, toplumsal desteğin ve şeffaflığın yeterince sağlanabilmesi açısından, her durumda, seçim sonrası oluşacak yeni Meclis'e bırakılması hem daha sağlıklı hem de daha etik olacaktır. 2. Ülkemizdeki parlamenter sistem tarihi bir sürecin ürünüdür. Bu sistemin özünü değiştirecek girişimler, siyasal sistemimizde bir belirsizliğin kapılarını açacaktır. Cumhurbaşkanlığı, devleti temsil eden bir kurum olarak, temelde bugünkü biçimiyle korunmalı ve Cumhurbaşkanı'nın nasıl seçileceğinden önce, yetkilerinin ne olacağı tartışılmalıdır. Bu dahi, daha yeni erken seçim kararı almış ve önünde son derecede sınırlı bir yasama süresi olan bu parlamentonun açacağı bir tartışma olmamalıdır. 3. Siyasal yapı bir bütündür. Türkiye'nin, yönetim istikrarını tesadüflere bırakmayan, temsilde adaleti kabul edilebilir ölçülerde sağlayan, daha etkin ve demokratik bir seçim sistemine ihtiyacı bulunmaktadır. Dolayısıyla, parlamenter sistem tartışması yapılırken, seçim ve siyasi parti sistemlerinin bütüncül olarak ele alınması gerekmektedir".

TÜSİAD, erken seçim sonrası oluşacak yeni parlamentonun, baraj sistemi, resmi ittifak olanakları, seçim bölgeleri, nispi takviyeli iki turlu seçim sistemi ve daha demokratik bir siyasi partiler yasası konularını da içine alan daha geniş bir paketi tartışmaya açması gerektiğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber