Anayasa değişikliği paketi Genel Kurulda görüşülüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Mayıs 2007 13:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Genel Kurulunda, seçimlerin 4 yılda bir yapılması, cumhurbaşkanının halk tarafından ve "5 artı 5" sistemiyle seçilmesinin de arasında bulunduğu Anayasa paketinin görüşülmesinin, gündemin ön sıraya alınmasına ilişkin AK Parti Grup önerisi kabul edildi ve görüşmeler başladı.

Grup önerisine ilişkin konuşan AK Parti Grup Başkanvekili İrfan Gündüz, son haftalarda yaşanan gelişmelere dikkati çekerek, "Türkiye'yi temsil eden bir makamın seçiminde, malesef demokrasi, ayak oyunlarına kurban edilmiştir" dedi.

CHP'li milletvekillerinin tepki göstermesi üzerine, Gündüz, "Eski köye yeni adet getirircesine, Anayasanın aynı maddesiyle 3 kez cumhurbaşkanı seçilmiş. AK Parti adayı, daha önce seçilen cumhurbaşkanlarından daha fazla oy almasına rağmen cumhurbaşkanı seçimi tıkanmıştır" diye konuştu.

Anayasa Mahkemesinin kararına ilişkin, "başımızın güzümüzün üstünde" diyen Gündüz, şöyle devam etti:

"(Yeter söz milletin) diyoruz ve cumhurbaşkanını halka seçtirmek istiyoruz. Demokraside bütün kilitleri elinde olan halkın, bundan sonra cumhurbaşkanını seçmesini istiyoruz. Bundan sonraki dönemlerde meydana gelebilecek kaosları çözecek bir teklif. Bu kilidi çözmek üzere, sandığı milletin önüne getiriyoruz.

22 Temmuzda halkın önüne milletvekili ve cumhurbaşkanı seçimi için iki sandık koyalım. Cumhurbaşkanlığı gibi bir makamın halk tarafından seçilmesi için hepinizden destek bekliyoruz."

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, AK Parti'nin önerisi aleyhinde söz aldı.

Anadol, AK Parti Grup Başkanvekili Gündüz'ün, Anayasa Mahkemesinin kararını "ayak oyunu" olarak nitelendirdiğini ileri sürerek, bunu şiddetle kınadığını söyledi.

Darbelerden sonra yapılan anayasalarda, darbe öncesi yaşanan tartışmalara tepki maddesi konulduğunu kaydeden Anadol, "Anayasanın 102. maddesi, O günkü gelişmelere tepki olarak yapılan bir düzenlemedir" dedi.

Cumhurbaşkanı seçimi konusunun, AK Parti tarafından "bir grup yetkisi olarak algılandığını" ifade eden Anadol, "AK Parti, istediğini cumhurbaşkanı yapamadığı için, bu politikasını eline yüzüne bulaştırdı. Yapacağı tek şey, seçime gitmektir" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, AB müzakere sürecinde "Maç başladıktan sonra kurallar değişmez" sözünü anımsatan Anadol, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili yeni rejim değişikliği yapılıyor. Bize güvenerek mi Gül'ü aday gösterdiniz? Uzlaşmaya başvursaydınız böyle mi olurdu? Anayasa Komisyonunda, görüşme yapılmadan maddelerin kabul edilmesiyle, Türk demokrasi tarihine kara sayfalar yazıldı. Meclis derhal seçime gitmelidir. Korkmayın, korkunun ecele faydası yok."

AK Parti grup önerisinin kabul edilmesinin ardından, AK Parti tarafından hazırlanan ANAVATAN'lı bazı milletvekillerinin de imza koyduğu anayasa değişikliği paketinin görüşmelerine geçildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber