Yaşanan tartışmalar Anayasa satışlarını arttırdı

Haber Giriş : 07 Mayıs 2007 20:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanlığı tartışmasıyla birlikte gündeme gelen Anayasa tartışması, Anayasa kitapçıklarının satışını da arttırdı. Küçük kitapçıklar şeklinde basılan Anayasaların satışı, Nisan boyunca ve Mayıs'ın ilk haftasında, Mart ayına göre önemli ölçüde arttı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Anayasa maddeleriyle tartışılması, oylamanın Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi, Anayasa değişiklik paketinin Meclis'te görüşülmesi, yayınevlerinın rakamlarına göre Anayasa kitapçıklarının satışını dikkat çekici biçimde artırdı.

Anayasa kitapçıkları basan yayınevlerinden biri olan Seçkin Yayınevi yetkililerinin verdiği bilgilere göre, yayınevinin bastığı Anayasaların Nisan satışı Mart ayına göre yüzde 65 arttı. Mart'ta yaklaşık 400 Anayasa satan Seçkin Yayınları, Nisan'da 700 kitapçık siparişi aldı. Mayıs ayının ilk 6 gününde ise bu rakam 75 oldu.

Nobel Yayınları'nda da Mart ve Nisan satışları arasındaki artış dikkat çekiyor. Mart ayı içinde yaklaşık 2 bin 500 adet Anayasa satan yayınevi, Nisan ayı içinde yüzde 40'lık bir artışla bu sayı 3 bin 500'e çıktı.

Nobel'de Mayıs'ın ilk altı günü satılan Anayasa sayısı ise yaklaşık 700. Yayınevi yetkilileri, özellikle ilköğretim öğrencilerinin de cep kitapçığı halinde basılan Anayasalara ilgisinin arttığı söyledi. Televizyondan duyduklarını, gazetede gördüklerini söyleyerek Anayasa alan öğrencilerdeki artışın da dikkat çektiği belirtildi.

İnternet üzerinden sipariş alan ve bu alanda en yoğun talebi gören sanal kitapçı olan İdeefixe'te de artış belirgin oldu. İdeefixe yetkililerinden alınan bilgilere göre, site üzerinden 15 Mart 15 Nisan arasında günde 5 kitapçık sipariş edilirken, 15 Nisan'dan 4 Mayıs'a kadar geçen 20 günde sipariş sayısı 4 kat artarak 20'ye çıktı.

Ankara'da 6, Eskişehir'de ise 1 şubesi bulunan Dost Kitabevi'nin merkez şubesindeki satış rakamları da artış gösterdi. Dost'ta Mart ayı içinde 144 Anayasa kitapçığı satılırken Nisan ayında bu sayı 186'ya çıkarak yaklaşık yüzde 30 arttı. Mayıs ayının ilk 6 günündeyse 54 Anayasa satıldı.

Anayasa tartışmanın bitmemiş olması, Anayasa ile ilgili kavram ve kurumların yoğun biçimde konuşulması, satışlardaki artışın da süreceği yorumlarına neden oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber