İşte kanserden koruyan reçete...

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 08 Mayıs 2007 06:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Domatesin kanserden koruyucu etkisinden daha fazla yararlanmak için, işlenmiş ürünlerini yağda kavurun. Sarmısak ve soğanı çiğ yiyin. Karnabahar, brokoli ve lahanaya sofranızda yer verin. Mandalina içindeki karoten hepatitin kansere çevirmesini önlüyor. İşte, kanserden koruyan yiyecekler ve püf noktaları...

Anadolu Sağlık Merkezi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, başta kanser olmak üzere hayatı tehdit eden birçok hastalıktan koruyan meyve ve sebzeleri sıraladı: Antikanserojen özellik taşıyan likopenin prostat, meme ve akciğer gibi bazı kanser türlerinde kanser riskini azalttığı yönünde araştırmalar mevcut. Son yıllarda 47 bin kişi üzerinde yapılan bir çalışmada, domates ve ürünlerini haftada 10 porsiyon ve daha fazlasını tüketenlerde prostat kanser riskinin yüzde 35 oranında azaldığı gösterildi. 1994 yılında İtalya'da yapılan bir araştırmada da yüksek miktarda domates tüketiminin sindirim sistemi kanseri riskini düşürdüğü bildirildi. Likopenin en iyi kaynağı domatesten yapılmış ürünler. Likopen, işlenmiş domates ürünlerinin (salça, ketçap, domates çorbası vs.) yağ ile birlikte tüketilmesiyle, vücut tarafından çiğ domatese göre daha iyi kullanılıyor. Likopen karpuz, greyfurt ve kayısı gibi kırmızı meyve ve sebzelerde de bulunuyor. Yapılan çeşitli araştırmalar sonucu, mandalinada bulunan ve ona turuncu rengini veren 'karoten' maddesinin sağlık üzerine birçok olumlu etkisi ortaya kondu. Japonya'da yapılan iki farklı çalışmaya göre karoten deposu olan mandalinanın, kansere yakalanma riskini azalttığı tespit edildi. Mandalinanın ayrıca karaciğer hastalıkları, damar sertliği ve şeker hastalığı riskini azalttığı, mandalina suyu içen hepatit hastalarının ise karaciğer kanserine yakalanmadıkları belirlendi.

BROKOLİ PROSTATTA ETKİLİ

Yüksek oranda C vitamini, beta-karoten, lif, kalsiyum, folik asit ve birçok fitokimyasal madde içeren brokoli, karnabahar, lahana ve Brüksel lahanası, kanser türleri arasında üçüncü sırada sık görülen kolon kanseri ve Amerika'da her 6 erkekten birinde görülen prostat kanseri riskini azaltıyor.

SOĞAN-SARMISAK VE KANSER

Sarmısak yüksek miktarda saponin, fosfor, potasyum, kükürt, çinko, orta miktarda selenyum, A ve C vitaminleri ile az miktarda da kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, manganez ve B kompleks vitaminlerini içeriyor. Soğan ve sarımsakta bulunan 'allisin, allilik sülfitler gibi organik kükürtlü maddeler' tümör hücre çoğalmasını baskılayan enzimleri uyarıyor ve midede bulunan Helikobakter Pilori adlı bakterinin üremesini önlüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber