Anayasa değişikliği referanduma giderse çifte sandık konacak

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 08 Mayıs 2007 20:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

8 Mayıs 2007

ANKARA

AKP'nin geçirmek için ısrar ettiği cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin anayasa değişikliği paketi ilk tur oylamalarında geçti.

Ancak paketin hiçbir maddesinin oylamasında 367 sayısı sağlanamadı. Buna rağmen ilk oylamanın direkt bir etkisi olmadığı için bu oylama paketin tümünün kabulüne ilişkin kesin bir fikir vermedi. Paketin oylamalarında en çok 362 kabul oyu sağlanabildi. En düşük oy alan maddede ise 350 kabul oyu çıktı. Böylece bütün maddeler doğrudan referandum eşiği olan 330-367 aralığında kaldı. Hiçbir madde Cumhurbaşkanı'na "referandum ya da onay" seçeneğini tanıyan 367 oyun üstüne çıkamamış oldu.

Son dakikada verilen önerge ile teklifin referanduma sunulması halinde, seçimlerin dört yılda bir yapılması ile cumhurbaşkanının TBMM'deki seçiminde toplantı yeter sayısının 367 yerine 184 yapılmasına ilişkin maddeleri beraber oylanacak. "Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin düzenlemeleri içeren 2, 4 ,5, 6 ve 7 maddeleri de beraber oylanacak. Böylece referanduma gidilmesi durumunda halkın önüne anayasa paketi ile ilgili olarak iki ayrı sandık konulacak.

Oylamalarda 367 rakamının yakalanamaması hangi partiden fire yaşandığı tartışmalarına da neden oldu. ANAVATAN milletvekilleri kendilerinden fire olmadığını savunurken, AKP'den bazı milletvekillerinin oylamalara katılmadığı gözlendi. ANAVATAN ve AKP, akşam saatlerine ulaşıldığında görüşmelerin kısa sürmesi için maddeler üzerinde konuşma yapmadı. Maddelerde sadece CHP ve bağımsız milletvekilleri konuştu.

Teklifle ilgili asıl fikri 48 saat sonra yapılacak ikinci tur verecek. Bu oylamada 367'nin aşılması durumunda Sezer'in onaylamanın yanısıra geri gönderme yetkisi de bulunuyor. Vetonun ardından, ikinci kez teklifin kabulünde oy 330 ile 367 arasında kalırsa paket halk oyuna sunulacak. Sezer, paket 367'nin üstünde oy alır ise ya onaylayacak ya da referanduma sunacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber