Faize radikal tedbir geliyor

Önceki gün Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda ayrıntılı olarak masaya yatırılan faize karşı kökten önlemlerde çalışmalar tamamlanmak üzere. Faizleri indirecek kararların 15 gün içinde açıklanması beklenirken, bu kapsamda hükümet çok sayıda idari tedbiri hayata geçirecek. Yeni düzenleme hayata geçtiğinde Hazine'nin borçlanmasının da azalacağı öngörülüyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 04 Nisan 2018 08:55, Son Güncelleme : 04 Nisan 2018 08:14
Faize radikal tedbir geliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı faiz indirimine ilişkin çalışmalar önceki gün toplanan Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) detaylı olarak masaya yatırıldı. Edinilen bilgiye göre, faizleri indirecek kararlar 15 gün içinde açıklanacak. Bu kapsamda faizlerin düşüşü için hükümet çok sayıda idari tedbiri hayata geçirecek. "Yepyeni bir ekonomik vizyon" olarak değerlendirilen önlemler paketi yasal düzenleme gerektirmiyor. Sistem yeni olacağı için bir süre faizlerde yaratacağı etki izlenecek. Sistemin öngörülen etkiyi yaratması halinde faizlerde ve faizlerin etkisiyle de enflasyonda radikal düşüşler bekleniyor. Alınacak tedbirlerin özellikle Hazine'nin işleyişinde faiz artışını tetikleyen konulara ilişkin olduğu öğrenildi.

EKK FAİZ İNDİRİMİ ÜZERİNE ÇALIŞTI

Ekonomi Koordinasyon Kurulu, 2 Nisan'da Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplandı. Toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Türkiye'yi faiz belasından, faizi aşağı indirmek suretiyle enflasyondan kurtaracağız" sözleriyle dile getirdiği, faizlerde indirim çalışmaları detaylı olarak masaya yatırıldı. Mevduat faizlerinin de aşağı çekilmesinin görüşüldüğü toplantıda, bankaların, hem tüketici hem de yatırımcıları rahatlatacak düzenlemeler yapması gerektiği konuşuldu. Toplantıda, enflasyonu tetikleyen en önemli nedenlerden biri olan faiz indirimi konusunda "radikal adımlar" atılması gerektiğine vurgu yapıldı.

Hazine artık daha az borçlanacak

Finansal stabiliteyi sağlayacak adımları içeren idari düzenlemelerin özellikle Hazine'nin işleyişinde faiz artışını tetikleyen konulara ilişkin olduğu, Hazine'nin borçlanma politikasına ilişkin düzenlemelerin planlandığı belirtiliyor. Kaynaklar, yeni düzenleme hayata geçtiğinde Hazine'nin borçlanmasının da azalacağını söylüyorlar. Yine, tedbirler başarıya ulaşırsa, artık Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'na "faizleri indirmesi" yönünde çağrı yapılması da gerekmeyecek. Faiz indirimi ve enflasyonun düşüşünü, en çok vatandaş hissedecek. Gıda enflasyonundan dolayı artışlar için ek tedbirler alınacak.

Kıymet Sezer

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber