Sezer, kendini, tezkeresi uzamış asker gibi hissediyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 10 Mayıs 2007 08:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

nuh gönültaş

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, daha iki hafta öncesine kadar Gölbaşı'ndaki ?sayfiye? evine çekilip torun büyütmeyi hayal ediyordu. Gelin görün ki siyasetin cilvesi, onun bu özlemini sonbahara erteletti. Peki Sezer, zorunlu ikamete dönüşen Köşk'te kendini nasıl hissediyor dersiniz?

Gazetecilerin Sezer'in duygularını, geride kalan 7 yılda, birebir kendisinden öğrenme şansı hiç olmadı desek herhalde yalan olmaz. Bu nedenle biz gazeteciler, Sezer'e ziyarete giden heyetlerden gelecek haberlere kulak kesiliriz. Onun, heyet üzerinde bıraktığı intibadan yola çıkarak ruh halini, düşüncelerini; ifade ettiği kimi sözlerden de konjonktüre ilişkin görüşlerini okumaya çalışırız. Bundan iki hafta kadar önce Ankara Sanayi Odası heyeti Köşk'e veda ziyaretine gitmişti. O dönemde henüz seçim tartışmaları yeni başlıyordu. Ankaralı işadamlarından öğrendik ki, Cumhurbaşkanı Sezer gün sayıyor... Sezer, Köşk'teki son günlerini iple çekiyor, bir an önce Gölbaşı'ndaki kendi evine kavuşup burada sıradan bir dede rolünü yaşamak istiyor...

Aradan geçen kısa sürede siyasi ortam bambaşka bir noktaya geldi, Sezer'in görev süresi uzadı. Seçimler erkene alındı. Dün de yine veda ziyareti için TİSK Köşk'teydi. Sendikalı işverenlerin Sezer izlenimi ilginç. 7 yılda defalarca karşılaşıp da bir kez olsun tebessümüne tanık olamadıkları, hep ?ciddi? duruşuyla hatırladıkları Sezer'i bu kez sevinç içinde bulmak, ziyaretçilerini epeyce şaşırtmış. Hatta TİSK heyeti, Ankara'nın bu en ciddi mekanında, ev sahibinin yaptığı ?asker? esprisi karşısında kahkahalarını tutamamış. Sezer, ?Türkiye'ye hukuk devleti olma yolunda bir katkı sağladıysam ne mutlu bana...? dedikten sonra, özel hayatına kavuşma hayalinin gecikmesinden dem vurup espriyi patlatmış: ?Kendimi burada, tezkere beklerken askerliği uzamış asker gibi hissediyorum.?

SEÇiM YATIRIMI OLUR MU?

S eçim çalışmaları başlar başlamaz muhalefet partileri seçmenin aklını çelecek vaat dizilerine başladı. Genç Parti'nin ?Mazot 1 lira? sloganının kamyoncuları büyülediği bir gerçek. Diğer partiler, bu büyüden esinlenmiş olacak, çarpıcı sloganlar hazırlamaya yöneldi. Henüz yazım aşamasındaki sloganlar arasında işçiye memura zam, işsizliğe son, vergi indirimi gibi bir dizi pembe vaat bulunuyor.

Peki böylesine kritik bir dönemde Hükümet seçmene neler vaat edecek? Doğal olarak hükümetteki partiden vaatten çok icraat beklenir. Bunun ilk belirtisi çiftçi borçlarına yapılacağı söylenen afla görülmeye başladı. Ancak bu konuda henüz netlik yok. Seçim yatırımları konusunda görüştüğüm üst düzey bir bürokratın tespitleri ilginç: ?Seçim yatırımının yapılacağı yer bütçe. Biz bütçede sene başında nasıl bir ödenek programı yaptıysak bugüne kadar harfiyen uyguluyoruz. Seçim yatırımları konusunda ne bir belirti var ne de bu yönde bir talep. Zaten aylık ödenek programı IMF'nin de gözetiminde. Bir bürokrat olarak şöyle düşünüyorum. Eğer bir hükümet seçimlerden sonra yeniden iktidara geleceğini düşünüyorsa, mevcut mali dengeleri bozacak hiçbir adımı atmaz. Hep birlikte izleyelim. Eğer ucu kaçırılmış seçim yatırımları görürseniz, bilin ki iktidar umudu kaybolmuştur.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber