Mağdurlar hala içerde

Türkiye tarihinin kara lekesi 28 Şubat postmodern darbe davasında beyin takımından 21 kişinin müebbet alıp yaşları nedeniyle hapis yatmaması vicdanları yaraladı. Halen cezaevindeki 28 Şubat mağdurlarının aileleri karara tepkili

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 15 Nisan 2018 09:20, Son Güncelleme : 15 Nisan 2018 08:57
Mağdurlar hala içerde

28 Şubat 1997'de seçilmiş hükümeti devirip muhafazakar kesimi baskı altına alan generallerin de aralarında bulunduğu 103 sanığın yargılandığı davada, dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, Org. Erol Özkasnak ile YÖK Başkanı Kemal Gürüz dahil 21 sanığa müebbet hapis cezası verildi. Darbeci sanıklara yaş ve sağlık durumları gerekçesiyle tutuklama kararı verilmezken, yurt dışı çıkış yasağı koyuldu. Mahkeme ayrıca adli kontrol kapsamında sanıkların her ayın 1'inde en yakın karakola giderek imza vermesini kararlaştırdı.

KARAR VİCDANLARI YARALIYOR

28 Şubat mağdurlarının tutuklu olmalarına rağmen darbecilerinin serbest kalmaları, vicdanları yaraladı. TBMM 15 Temmuz Darbe Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Burdur Milletv vekili Reşat Petek, mahkemenin bu 21 sanık hakkında tutuklama vermemesinin çok önemli bir eksik olduğunu söyledi: "Ağırlaştırılmış müebbet veya müebbet hapis cezasına çarptırılan sanık kaçacak kabul edilir ve kaçmaması için tutuklanır. Yarın bu 21 sanık yurt dışı yasağı olmasına rağmen bir şekilde kaçarsa bunun vebali bu kararı verenlerin üzerinde olacaktır."

HÜKÜMLE TEDBİR UYUMLU DEĞİL

"Tutuklama kararı verilmemesi son derece isabetsiz bir karar. Çünkü darbe sanıkları fırsat bulduğunda kaçıyor. 15 Temmuz sanıklarının bir kısmı sanık sıfatını dahi almadan soluğu yurt dışında alıyor. Bir kısmı tahliyelerinden sonra kaçtı. Böyleyken 28 Şubat darbesinin mahkum olmuş, müebbet hapis verilmiş sanıkları hakkında adli kontrolün yeterli olmayacağı kanaatindeyim. Ayda bir defa imza atma zorunluluğu getiriliyor ki bir ayda dağlar taşlar aşılır, sanıklar kaçar veya kaçırılabilir. Verilen hükümle uygulanan tedbir uyumlu değil."

BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞI

MAZLUMDER Genel Sekreteri Avukat Kaya Kartal da müebbet hapis cezası alan darbecilerin istinaf ve temyiz sürecini tutuksuz geçirecek olmalarının çelişki olduğunu söyledi: "Türkiye'de basit yaralama dosyalarında bile insanlar tutuklu yargılanırken, hükümeti devirip bundan ceza almış 21 sanığın tutuksuz yargılanması, adalet ve eşitlik ilkesi açısından ciddi bir problem. Bu sanıkların brifingleriyle ceza almış insanlar cezaevlerinde ihtiyarladı ama bu sanıklara yaşlılıkları gözetilerek tutuksuz yargılama verildi. Karar yönünden bizce en büyük hayal kırıklığı bu."

HÜKMÜN CAYDIRICILIĞI KALMADI

Hukuk ve Değişim Derneği Başkanı Eyüphan Korkmaz ise kararla ilgili olarak, "Müebbet hapis cezası değerli ve hakkaniyetli bir netice; lakin ceza alan darbe sanıklarının adli kontrol hükümlerine tabi tutulması biz hukukçularda sukutuhayale sebebiyet vermiştir" diye konuştu. Şeklen mevcut ancak fiilen olmayan bir hükmün caydırıcılık gücünün de olmayacağını kaydeden Korkmaz, 28 Şubat'ın devlet erkleri tarafından çok daha önce cezalandırılmış olması halinde belki de 15 Temmuz gibi vakaların yaşanmayacağını vurguladı.

Ayşe Mine AlioğluMustafa Sait Özkan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber