Öğretmenler ek ücretlerine eylemle kavuşuyorlar

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 10 Mayıs 2007 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Saygı ÖZTÜRK yazıyor

Rahatsızlığı nedeniyle, okulundan ?sevk kağıdı? alıp doktora giden öğretmenlerin ?ek ders ücretini?nin kesilmesinin yarattığı tepkiler üzerine, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bu konuda yeni düzenleme yapılması ve ek ders ücretinin kesilmemesi için konuyu Bakanlar Kurulu'na taşıdı. Hürriyet'e açıklama yapan Çelik, ulusal bayramların hafta içi günlere rastlaması halinde, öğretmenlere o güne ait ders ücretinin de verilmesi yoluna gidileceğini söyledi.

FAİZİYLE ALINACAK

Bakanlar Kurulu'nun 1 Ocak 2006 tarihli kararında, öğretmenlere ek ders ücreti ödenebilmesi için, ek ders görevinin fiilen yapılmış olması, ek ders görevinden sayılan veya ek ders görevinin yapılmış sayılacağı hâller bakımından ise bu Kararda belirlenen koşulların oluşması koşulunun aranması öngörüldü. Mevcut uygulamada, fiilen yapılmadan ve gerekli koşullar oluşmadan öğretmenlere ek ders ücreti ödendiği sonucuna varıldı, fazla ödeme yapan görevliler hakkında yasal işlem yapılacağı, paranın da faizi ile birlikte tahsil edileceği hükmü yer aldı.

SAATLERİ FARKLI

Milli Eğitim Bakanlığı, ?okul öncesi ve sınıf öğretmenleri?nin haftada 18 saat aylık karşılığı, 12 saat ek ders ücreti karşılığı; ?genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri?nin 15 saat aylık karşılığı, 15 saat ek ders ücreti karşılığı; ?atölye ve laboratuvar öğretmenleri?nin ise 20 saat aylık karşılığı, 24 saat ek ders ücreti karşılığı görev yapmalarını öngörmüştü.

SEVKLİ GİDERSE

Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, öğretmenlerin haftalık ek ders ücretlerinin belirlenmesinde, o haftada okuttukları derslerin, aylık karşılığı ders görevlerini doldurdukları saate kadar olan kısmının aylık karşılığı olarak, bunun üzerine okuttukları derslerin ise ek ders ücreti karşılığı olarak değerlendirilmesi gerektiğini söylediler. Buna göre, sevk alıp doktora giden öğretmenin ek ders ücretinin kesildiğini hatırlattılar.

İSYAN ETTİLER

Bakanlığın bu konuda yayımladığı genelge, öğretmenlerin tepkisine yol açtı. Örneğin, günde 6, haftada 30 saat ders görevi bulunan bir sınıf öğretmeni herhangi bir nedenle bir gün hastaneye gitmesi halinde haftada 24 (30-6=24) saat ders görevi yapmış olacağından, bu öğretmenin haftalık ders görevlerinden 18 saati aylık karşılığı, kalan 6 saati ise ek ders ücreti karşılığı değerlendirilerek o hafta için 6 saat ek ders ücretine hak kazanacak.

MÜJDE BAKANDAN

Milli Eğitim Bakanı Çelik, bu durumun yarattığı olumsuzluğun giderilmesi için Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın 16'ncı maddesinde değişiklik yapılmasını öngören bir çalışma yapılarak Maliye Bakanlığının görüşüne başvurulduğunu söyledi.

BAYRAMLARDA DA

Çelik, öngörülen düzenlemenin kapsamının geniş tutulmasını da amaçladıklarını söyledi. Bakan, ?Hedeflediğimiz değişiklik yürürlüğe girdiğinde, yönetici ve öğretmenlerin; millî ve mahallî bayramlar nedeniyle tatil edilen günlere ve ayakta tedavileri nedeniyle ders görevini yapamadıkları günlere rastlayan ders görevlerini yapmış sayılarak, bu günlere ilişkin ek ders ücretlerinin tam olarak ödenmesi sağlanmış olacak? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber