'Vergi mahremiyeti bilgi edinmeye engel değil' kararı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Mayıs 2007 13:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir - Maliye Bakanlığının, bilgi edinme hakkı çerçevesinde, devletin, Bergama'nın Ovacık Köyünde faaliyet gösteren altın madeninden, 2004, 2005 ve 2006 yıllarında ne kadar vergi geliri elde ettiğini soran çevrecilere "vergi mahremiyeti"ni gerekçe göstererek bilgi vermemesi, mahkemece hukuka uygun bulunmadı.

Alınan bilgiye göre, Bergama Ovacık'taki altın madeninin siyanür kullanımı nedeniyle "çevre ve insan sağlığına zarar verdiği" iddiasıyla kapatılması için mücadele veren çevrecilerden avukat Arif Ali Cangı, Ömer Eralat ve Noyan Özkan'ın, işletmenin üretiminden devletin ekonomik olarak ne kadar kazanç elde ettiğini öğrenmek amacıyla başlattığı girişimde, Maliye Bakanlığının bilgi vermeyi reddetmesi üzerine idare mahkemesinde açılan dava sonuçlandı.

Maliye Bakanlığının, bilgi talebine konu olan tarihlerde madeni işleten Eurogold - Newmont/Normandy adlı çok uluslu şirkete ait vergi bilgilerini açıklamayı Vergi Usul Kanunu'nda yer alan "vergi mahremiyeti"ni gerekçe göstererek açıklamaması üzerine, Ankara 4. İdare Mahkemesinde açılan davada, mahkeme, vergi mahremiyetinin, istenilen gelir ve kurumlar vergisi bilgilerini açıklamaya engel teşkil etmediğini belirtti.

Bilgi Edinme Kanunu'nun 4. maddesine atıfta bulunan mahkeme kararında "Kanunun kamu kurumlarına yüklediği yükümlülük göz ardı edilerek ve Vergi Usul Kanunu'nun 5. maddesindeki vergi mahremiyeti ilkesi gerekçe gösterilerek reddedilmesine yönelik davalı idare işleminde hukuka uyarlılık görülmemiştir" denildi.

Mahkeme, bu gerekçelerle Maliye Bakanlığının dava konusu işleminin iptaline karar verdi.

Davacı çevrecilerden avukat Arif Ali Cangı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu kararla birlikte artık vergi mahremiyetinin bilgi edinme hakkının kullanımı bakımından bir engel olmadığının ortaya konulmuş olduğunu söyledi.

Cangı, Maliye Bakanlığının bu kararın ardından 30 gün içerisinde daha önce kendilerine vermeyi reddettiği bilgileri vermek zorunda olduğunu kaydetti.

Öte yandan, Ovacık'taki altın madenini 2005 yılı Mart ayında Eurogold-Newmont/Normandy adlı çok uluslu şirketten satın alan yüzde 100 Türk sermayeli Koza Altın Madencilik AŞ'nin Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt de madene ilişkin söz konusu bilgi edinme girişiminin madenin çalışmadığı 2004 yılı hesap edilerek kamuoyunu yanıltma amacı güttüğünü savunarak, "Eğer bu bilgileri bizden isteselerdi biz verirdik" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber