Huzur uygulamasında aranan bin 102 şüpheli yakalandı

Emniyet ve jandarma birimlerince ülke genelindeki huzur uygulamasında, bin 102 kişi gözaltına alındı. Denetimlerde adli-idari ve trafik yonunden 1 milyon 91 bin 294 lira cezai islem uygulandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Mayıs 2018 17:42, Son Güncelleme : 01 Mayıs 2018 17:44
Huzur uygulamasında aranan bin 102 şüpheli yakalandı

Emniyet ve jandarma birimlerince ülke genelinde dün yapılan uygulamalarda, bin 102 aranan kişi yakalandı.

Emniyet Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Asayiş Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda Jandarma Genel Komutanlığı personelinin katılımıyla 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün huzur ve güven ortamında kutlanabilmesi için dün ülke genelinde "Türkiye Güven Huzur Uygulaması" gerçekleştirildi.

Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen uygulamaya, 36 bin 180'i emniyet, 22 bin 157'si jandarma olmak üzere toplam 58 bin 337 personel katıldı.

Denetlemelerde, 10 bin 380 kara, 6 deniz, 2 hava aracı ile 221 dedektör köpek kullanıldı. Ekiplerce 3 bin 11 uygulama noktasında mobil tablet cihazlar üzerinden sorgulama yapıldı.

Uygulama, özellikle vatandasların yogun olarak bulundugu bulvar, cadde, sokak, parklar, okul cevreleri, alısveris merkezleri ve cevrelerinde yayalara, sucluların barınabilecegi umuma acık yerler ile metruk binalardaki kişilerin yakalanmasına yonelik üç asamalı olarak gerçekleştirildi.

Ekiplerce, uygulama kapsamında 486 bin 329 kişi ve 116 bin 259 araç sorgulandı ve incelendi.

Kontrollerde, 8'i adam oldurme, 4'ü yagma, 35'i yaralama, 16'sı hırsızlık, 7'si dolandırıcılık, biri cocugun cinsel istismarı, 17'si uyusturucu madde ticareti yapmak, 3'ü silahlı teror orgutune uye olmak, 4'ü kacakcılık ve bin 7'si diger suclardan olmak uzere toplam bin 102 aranan kişi yakalandı.

Ayrıca çeşitli suçları işledikleri gerekçesiyle 83 kişinin gözaltına alındığı uygulamada, 52 aranan arac, 544 adet trafikten men edilmesi gereken arac tespit edildi.

Denetimlerde adli-idari ve trafik yonunden toplam 1 milyon 91 bin 294 lira cezai islem uygulandı.

Aramalarda, 6 ruhsatsız tabanca, 11 ruhsatsız av tufegi, 16 ruhsatsız kurusıkı tabanca, 78 adet mermi, 14 kesici ve delici alet, 32 gram eroin, 202 gram esrar, 5 gram bonzai, 5 gram metamfetamin ve bin 10 paket kacak sigara elde edildi.

1 Mayıs'ın güvenli ortamda kutlanması amaçlandı

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkan Yardımcısı Mehmet Hamdemir de yapılan uygulamalara eşlik etti.

Hamdemir, Çankaya ilçesi Dögol Caddesi'nde denetimlerin sürdüğü sırada AA muhabirine yaptığı açıklamada, valiliklerce izin verilen illerde 1 Mayıs Emek ve Dayanısma Gunu'nun huzur ve guven ortamında kutlanmasının saglanması, bu etkinlikleri provoke edebilecek, suc isleyebilecek kisileri tespit ederek yakalanmasına yonelik basta teror, asayis ve narkotik konuları olmak uzere suc isleme ihtimali olan kisilerin caydırılması, aranan şüphelilerin yakalanması, suça karışmış kişiler ve suc delillerinin ele gecirilmesi icin ulke genelinde es zamanlı olarak uygulama gerçekleştirildiğini ifade etti.

Uygulamaya 81 il emniyet mudurlugunden ilgili birimlerin katıldığını belirten Hamdemir, uygulamanın özellikle vatandasların yogun olarak bulundugu bulvar, cadde, sokak, park, okul, okul cevreleri, alısveris merkezleri ve cevrelerinde, sucluların barınabilecegi umuma acık yerlerde ve metruk binalardaki süphelilerin yakalanması amacıyla üç asamalı yapıldığını kaydetti.

Hamdemir, uygulamanın ilk aşamasının öğrencilerin okullarında huzur icerisinde egitim gormelerini saglamak icin okul saatleri icerisinde okul cevreleri ile yakınlarındaki park-bahceler, internet ve elektronik oyun salonları gibi yerlerde supheli kişilere yonelik gerçekleştirildiğini, okullarına gitmeyen ogrencilerin ise okullarına tesliminin sağlandığını bildirdi.

İkinci aşamanın ögle saatlerinde vatandaşların yaya olarak yoğun bulunduğu cadde, sokak, bulvar, park ve AVM, otobüs ve metro durakları gibi yerlerde, risk analizi yapabilen özel eğitimli personelin de görev aldığı 5 kişilik timlerce supheli kişilere yönelik olduğunu anlatan Hamdemir, üçüncü aşamanın ise her ilin kendisine has ozelliklerine gore aksam saatlerinde, metruk binalarda, universite ogrencileri ile genclerin yogun olarak bulunduğu universite kampusleri dısında faaliyet gosteren umuma açık yerlere ve bu alanların gidis-gelis istikametlerinde öğrencileri rahatsız edebilecek kişilere yönelik yapıldığını söyledi.

Orhan Onur Gemici, Cankut Taşdan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber