Ölümcül hastalığa yakalanan kızlarını tedavi ettirmek isteyen Aile, SSK'nın mevzuat engelini aşamadı

Haber Giriş : 20 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yedi yıldır çare arayan, şimdi de bürokrasiyle mücadele eden ailenin umudu yargıda

Çocuklarda milyonda bir görülen hastalığın pençesine düşen yedi yaşındaki Esin Köse ve kızlarını mutlak ölümden kurtarmak için mücadele eden ailesi, bürokrasi engelini aşamıyor. SSK, Esin'in kurtulması için gerekli olan yurtdışında kemik iliği naklini 'Mevzuata aykırı' diye onaylamayınca, aile yurtdışında tedavi hakkını elde edebilmek amacıyla dava açtı. Esin'in kaderi, salı günü İzmit 2'nci İş Mahkemesi'nde görülecek davada belli olacak. Konusu nedeniyle Türkiye'de 'ilk' olan davaya giden süreç yedi yıl önce başladı.

Tek çözüm nakil
Ahmet ve Yekaterina Köse'nin ilk bebeği olarak 1997'de dünyaya gelen Esin, henüz 4 aylıkken hastalık belirtileri ortaya çıktı. Düzenli şekilde takipten sonra 2003 yılı Mart ayında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Bölümü'nde Esin'e, bir kan hastalığı olan MDS (Myelodisplastik Sendrom) tanısı kondu. Aileye, vücutta urlarla ilerleyen ve ileriki dönemde kan kanserine dönüşebilen hastalığın tek çaresi olarak 'kemik iliği nakli' gösterildi. Ancak kardeşinin kemik iliği tutmadı, kayıtlı verici sayısı son derece az olan Türkiye'deki 'Kemik İliği Bankası'nda yapılan taramalarda da Esin'e uygun 'verici' bulunamadı.

Memura farklı mevzuat
Tüm umutlarını yurtdışına bağlayan ailenin karşısına bu kez SSK engeli çıktı. Dışarıda kemik iliği aramak için başvuruda bulunmak isteyen aile, SSK'dan gelen yanıtla yıkıldı. SSK, organ naklinde olduğu gibi kemik iliği naklinde de tedavinin Türkiye'de yapılabildiği gerekçesiyle, masrafların karşılanamayacağını bildirdi.

Köse Ailesi, yaptıkları araştırma sonucunda, Emekli Sandığı'ndaki mevzuatın farklı olduğunu öğrendi. Esin gibi kemik iliğine ihtiyaç duyan bir öğretmen çocuğunun Emekli Sandığı aracılığıyla yurtdışında tedavi edildiğini öğrenen aile, bu kez kızlarını kurtarmak için hukuk mücadelesi başlatmaya karar verdi. Emekli Sandığı örneğine dayanarak, bu ayrımı yargıya taşıyan Köse Ailesi, avukatları Dr. Hasan Çankaya aracılığıyla 1 Haziran'da Kocaeli İş Mahkemesi'ne SSK aleyhine dava açtı. İlk duruşması 22 Haziran Salı günü görülecek davada, hem Esin'in yurtdışında tedavisi için yol açılıp açılmayacağı belli olacak, hem de aynı durumdaki yüzlerce kişi için emsal teşkil edecek.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber