KDV ve ÖTV tahsilatı düştü 2007 bütçe açığı büyüyecek

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 15 Mayıs 2007 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nisanda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 gerileyen KDV tahsilatı 4 aylık bazda da yüzde 4 düştü. ÖTV'de nisandaki yüzde 21'lik düşüşü de gözönüne alan piyasa uzmanları bu vergideki bu gerilemeyi ekonomik yavaşlamaya bağlıyor.

Yılın başından itibaren inişe geçen Katma Değer Vergisi (KDV) tahsilatındaki düşüş, nisanda da devam etti.

KDV'deki düşüşe Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) de eklendi. KDV nisanda geçen yıla göre yüzde 11, 4 aylık bazda ise yüzde 3 geriledi. ÖTV ise nisanda yüzde 21, 4 aylıkta ise yüzde 1 geriledi. Uzmanlar, bu düşüşü ekonomideki yavaşlamaya bağlarken, ?Ekonomideki yavaşlamayla beraber vergi gelirlerinde azalma daha da belirginleşirse, bütçe açığı, 2007'nin seçim yılı olmasından bağımsız olarak, kötüleşecektir? dedi.

Nisana ait bütçe gerçekleşmelerinde tüketim üzerinden alınan gelirler olarak bilinen KDV ve ÖTV'nin düşüş trendi dikkat çekti. KDV'de şubattan itibaren başlayan düşüş trendi artık iyice belirginleşti. KDV ve ÖTV toplamının yer aldığı "dahilde alınan mal ve hizmet vergileri"nden 4.3 milyar YTL gelir elde edildi. Geçen yılki tahsilat ise 5 milyar YTL'ydi.

ÖTV de sinyal veriyor

Yani yüzde 14'lik bir gerileme yaşandı. Bu kalemde KDV ve ÖTV'nin yanısıra; Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) ile Özel İletişim Vergisi (ÖİV) de bulunuyor. BSMV ile ÖİV'ndeki artış, KDV ile ÖTV'deki düşüş hızını biraz da olsa yavaşlattı. Yurtiçinde alınıp satılan mallardan kesilen dahilde alınan KDV'den nisanda 1 milyar YTL'lik gelir sağlandı. Geçen yıl nisandaki 1.2 milyar YTL'lik gelir dikkate alındığında gerileme yüzde 11 oldu. Bu yıl ilk 4 ayda KDV'den toplam 4.9 milyar YTL toplandı. 4 aylık dönemde geçen yıla göre gerileme ise yüzde 3 olarak gerçekleşti. 2006'nın ilk 4 ayında KDV'den 5 milyar YTL gelir elde edilmişti.

ÖTV tahsilatında da nisanda önemli gerilemeler oldu. Nisan 2006'da 3.3 milyar YTL olan ÖTV tahsilatı yüzde 21 gerileyerek 2.6 milyar YTL oldu. Nisanda alkollü içkiler ÖTV'si yüzde 50, motorlu taşıtlar ÖTV'si yüzde 20, petrol ve doğalgaz ürünlerinden alınan ÖTV ise yüzde 5 geriledi. ÖTV'nin iki ana kalemi alkollü içkilerle petrol ve doğalgaz ürünlerinden alınan ÖTV, toplam ÖTV'yi azaltmış oldu. Bu kalemde sadece buzdolabı, televizyon gibi beyaz eşyalardan alınan dayanıklı tüketim ÖTV'si yüzde 29 arttı. Ancak bu kalemden sağlanan ÖTV geliri zaten düşük bir kalem. Geçen yılın nisan ayında 75 milyon YTL gelir elde edilirken, bu yılın nisan ayında tahsilat 97 milyon YTL'ye çıktı.

Ekonomide yavaşlama

Piyasa uzmanları, bütçede harcamaların artmasına rağmen tüketim üzerinden alınan vergi gelirlerindeki yavaşlamanının belirgin hale geldiğine dikkat çekerek, ekonomideki yavaşlamaya bağlı olarak tüketimden gelen vergi kalemlerinde bir daralma olduğunu tahmin ettiklerini söylediler. 2006'nın ilk 4 aylık dönemine göre bu yılın ilk 4 aylık döneminde KDV tahakkukunun yüzde 6,3 arttığını belirten uzmanlar, enflasyonun yüzde 10 ve büyümenin de yüzde 6 olduğu bir ortamda KDV'deki tahakkuk artışın yüzde 16-17'ler civarında olması gerektiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber