MEB İngilizce eğitiminde yanlıştan dönüyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 15 Mayıs 2007 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

British Council'in İngilizce eğitim raporunda derslerin gerektiğinden fazla gramer ağırlıklı olduğu tespiti yapılınca Bakan Çelik, müfredatın değiştirilmesi için talimat verdi

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) liselerde okutulan yabancı dil eğitimi ile ilgili British Council'e yaptırdığı araştırma yabancı dil eğitimindeki acı tabloyu ortaya koydu. Birçok ders kitabındaki alıştırmaların anlamsız ve hatalı olduğu, öğretmenlerin ders kitaplarını takip etmediği, müfredatın gerektiğinden fazla gramer ağırlıklı olduğu tespiti yapıldı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yabancı dil öğretim programlarının bu tespitlere göre değiştirilmesi için talimat verdi.

MÜFREDAT İSRAF NEDENİ

Mevcut sınıf sisteminin değiştirilmesi gerektiği de vurgulanan raporda, sistemin öğrenmeden çok öğretme odaklı olduğu belirtilerek, "Uygun ve güncel olmayan müfredat programı nedeniyle aslında yetenekli ve motive olması gereken öğrenciler daha ilk yıllarda (9. ve 10. sınıflar) dil öğrenimine olan inançlarını yitirip motivasyonlarını kaybedebilmektedir" denildi. Raporda, bu nedenle öğrencilerin temel amacının ders geçme olduğu da belirtiliyor.

Yeni sistem nasıl?

Çelik'e de sunulan raporda şu tavsiyeler sıralandı: 9-12. sınıflar için müfredat programları sadeleştirilmelidir. 11 ve 12. sınıflarda değil 9. sınıfın başlangıcından itibaren okullarda konuya dayanan, grup merkezli öğrenme kültürünün geliştirilmesi gerekmektedir. Türkiye'de yazılmış Türkiye için mesleki İngilizce öğretim ve öğrenme materyallerine acil ihtiyaç vardır. 15 yıldır denenen ve faydalı bulunmayan pahalı dış yayınlar bırakılmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber