Bakanlık uyardı: 'Gaz faturam yüksek geliyor' diyenler, belediyeye başvursun

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 15 Mayıs 2007 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sanayi Bakanlığı, doğalgaz sayacı yüzünden yüksek fatura ödediğini düşünen aboneye adres olarak belediyeleri gösterdi. 10 yıldır bakım ve tamiri yapılmayan sayaçların ölçümü yapan kısımlarının zamanla aşınacağı, bu yüzden faturanın kabarmaması için de cihazlara bakım yaptırılması gerektiği ifade ediliyor.

Bu noktada gözlerin çevrildiği Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı Ölçü ve Standartlar Genel Müdürlüğü, belediyeler ve onların doğalgaz dağıtımında ortak oldukları şirketleri işaret etti. Belediyelerin 10 yıllık bakımı gelmiş sayaçlarla ilgili çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Bakanlık, "Henüz süresi dolup muayenesi yapılmayan sayaç sahipleri ise bağlı bulundukları belediyelere dilekçe ile müracaat etmek suretiyle muayenelerini yaptırabilir." bilgisini verdi.

Ölçü ve Ayarlar Kanunu gereği, 10 yılını dolduran doğalgaz sayaçlarının kalibrasyon (doğru ölçüm yapıp yapmadığı) kontrolünden geçmesi gerekiyor. Ancak, altyapı eksikliği denetim boşluğu yüzünden bir milyonu aşkın sayacın kalibrasyon ayarı yapılamadı. Kalibrasyon ve standartları, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı Ölçü ve Standartlar Genel Müdürlüğü, düzenleyip denetliyor. Denetim için gözlerin çevrildiği müdürlük, konut ve işyerlerinde 10 yılını dolduran sayaç sahiplerinin bağlı bulundukları belediyelere müracaat ederek sayaç kontrollerini yaptırabileceğini duyurdu. Böylece bu konudaki belirsizlik de ortadan kalkmış oldu. Zaman, basınç ve katsayı oyunundan sonra, 10 yıllık cihazların doğru ölçüm yapmayabileceğini ortaya çıkarmıştı. 24 Nisan'da yayınlanan "Doğalgaz faturası kabarık geliyorsa sayacınıza hemen bakım yaptırın" başlığıyla duyurulan haberde konuyla ilgili ayrıntılar dile getirilmişti. Gaz sayaçlarını oluşturan parçaların çoğunlukla plastik malzemeden oluştuğu ve zamanla bunların aşınıp, kırılabildikleri ifade edilerek, bakım yaptırmanın önemine atıfta bulunulmuştu. Konuyla ilgili Zaman'ın sorularını cevaplayan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, 10 yıllık sayaç abonelerinin yoğunlaşdığı İstanbul ve Ankara doğalgaz dağıtım şirketlerinin kalibrasyon ayarı çalışmalarını sürdürdüğü bilgisini verdi. Ankara'da şehiriçi dağıtım işini yürüten belediye şirketi EGO'nun verilerine göre, şehirdeki sayaçların 338 bini ön ödemeli, 11 bini de ticarî modelden oluşuyor. Bunlardan ticarî olanların tamamının muayenesi yapılmış. Konut tipi sayaçların günde 400-450 adedi kontrolden geçiriliyor. Mekanik kullanılan sayaçların ise günde 101 adedi muayene ediliyor. İstanbul'da Uluslararası Gaz Eğitim ve Teknoloji Araştırma Merkezi (UGETAM) Kurtköy tesislerinde uluslararası standartlarda kalibrasyon hizmeti sunuluyor.

İGDAŞ, burada şimdiye kadar 10 yılını dolduran 100 bin adet sayacın kalibrasyon ayarını yaptırmış. Bu arada yılda 150 bin kalibrasyon ayarı yapacak kapasiteye sahip yeni bir tesis kurulacak. Bakanlık ayrıca, İstanbul, Ankara ve Bursa gibi illerde belediyelerin iştirakçi olduğu dağıtım şirketlerinin de kalibrasyon, tamir ve ayar istasyonlarının mevcut olduğuna vurgu yaparak, sayaçları arıza yapan abonelerin buralardan, yeni cihaz temin edebileceklerini kaydetti.

1 milyon sayaç sırada bekliyor

EPDK 2003 yılından bu yana şehiriçi doğalgaz dağıtımı lisansı ihalelerini yapıyor. O günden bu yana yapılan yatırımlarla toplam gaz kullanıcı sayısı 6 milyona ulaştı. Doğalgazın kullanımı ilk olarak 1988'de Ankara'da başladı. Halihazırda abone sayısı 3,5 milyonu bulan İstanbul'da ise ilk doğalgaz Ocak 1992'de Kadıköy'de müşteriye ulaştırıldı. Dolayısıyla mevcut durumdaki 10 yılını doldurmuş sayaçların çoğunluğu, bu iki ilde bulunuyor. İstanbul'un gaz dağıtımını gerçekleştiren şirketi İGDAŞ'ın 10 yılını dolduran abone sayısının 1 milyonun üzerinde olduğu hesaplanıyor. Şirketin açıklamasına göre ise bugüne kadar sadece 150 bin sayacın kalibrasyon kontrolü yapıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber