"Okulda cihat propagandası" iddiası

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 15 Mayıs 2007 18:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Bakanlık tavsiyesi alınmadan okulda kitap dağıtıldığı ileri sürüldü.

Denizli Eğitim- İş Şubesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda, Yeşilköy İbrahim Cengiz Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'ndaki 200 öğrenciye, parasız olarak ?Dinin Direği Namaz' isimli kitabın dağıtıldığını iddia etti.

Denizli Basın Merkezi'nde bugün basın toplantısı düzenleyen Eğitim- İş Denizli Şube Başkanı Dikmen Onat, Eğitim Sekreteri Namık Aydoğan, İl Sekreteri Kadir Yıldırım ve Yönetim Kurulu Üyesi Aytekin Kılıç, Namaz Gönüllüleri Platformu'nun hazırladığı namaz kitabının, Milli Eğitim Bakanlığı'nın tavsiye kararı olmadan, Talim ve Terbiye Kurulu'nun denetiminden geçmeden Akit Pazarlama tarafından dağıtıldığını belirterek Milli Eğitim Müdürlüğü'nü göreve çağırdı.

Şube Başkanı Dikmen Onat, Ulusal Egemenlik Bayramı'nda ulusal egemenlik yerine ümmetten söz eden, ulusalcı anlayıştan yoksun, eğitim bilimine aykırı kitabın Yeşilköy İbrahim Cengiz İlköğretim Bölge Okulu'nda dağıtıldığını belirterek şunları söyledi:

?Öğrenci velileri arayarak konuyu gündeme getirip, çocukları için kaygılandıklarını söyledi. Bu kitabı incelediğimizde psikolojik olarak bir cihat çağrısı yapıldığını görüyoruz. Namazın tek başına kurtuluş olduğu, namazı kaçırmamak için gerektiğinde görevlerimizi, sorumluluklarımızı, dersimizi, işimizi bırakmamız gerektiği vurgulanmakta, çocuklara gençlere laik yaşam biçiminin terk edilmesi gerektiği dolaylı olarak vurgulanmaktadır. Kitapta özellikle çocuk bile diyemeyeceğimiz çok küçük yaştaki çocukların resimleri kullanılmıştır. Yetişkin resimleri de ağlayan, yakaran insanlardır. Allah sevgisi yerine Allah korkusu ön plana çıkarılmaktadır. İbadet ve namaz korku üzerine anlatılmaktadır. Bu eğitim bilimi açısından da doğru değildir.?

Kitapta namaz kılmayanların müşrik (Allah'tan başka obje, kavram ve kişilere tapınanlara ve birden çok tanrıya inananlar) olarak nitelendirildiğini belirten Onat, art niyetsiz çocukların, din duyguları okşanarak örgütlemek istendiğini savundu.

Bakanlığın tavsiyesi ve denetimi olmadan bu kitabın kimin parasıyla basıldığını, dağıtımına kimin izin verdiğini soran Onat, ?Yazarlarının ve üslubunun yapısıyla toplumu kutuplaşmaya sürükleyebilecek olan bu kitabın dağıtılmasında okul müdürlüğünün izni ve bilgisi var mıdır? Bu olayda okul müdürlüğünün, Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ve bakanlığın sorumluluğu vardır. Bu olaya duyarsız kalan kamu kurumlarını göreve davet ediyoruz. Eğitim- İş olarak Atatürk'ün çizdiği ulusal ve çağdaş eğitim politikalarına karşı olan her türlü girişimin karşısında duracağız? dedi.

Eğitim Sekreteri Namık Aydoğan da kitaptaki bazı alıntılara vurgu yaptı. Aydoğan'ın örnek verdiği alıntılar şöyle:

18'inci sayfa- Sizleri dünya ve ahiretinizi kurtaracak bir seferberliğe çağırıyoruz. Namazla diriliş seferberliğine.

31'inci sayfa- Evet namaz için ağlanır. Namaz için kaçırılır, ona can ve canan feda edilir.

35'inci sayfa- Eksi 20 derecede Çeçen mücahidin arkasına bombalar düşerken namazına devam etmesi, namazın insanı, Allah yolunda canını bile feda edebilecek bir ruh zenginliğine ulaştırabileceğini gösterir.

61'inci sayfa: Kaldı ki namaz kılmamak bir kötülük değil bin kötülüktür. Namaz kılmayan, en büyük kötülüğü önce kendine yapar. Çünkü namaz kılmadığı için Allah ondan razı olmaz.

67'inci sayfa: Camiler ümmet olarak hayatımızın bir parçası olmalıdır. Cami merkezli bir hayat tarzı yaşamamız gerekir.

93'inci sayfa: İbn- i Mesud namaza kalktığında Allah korkusundan iki büklüm olur, namaz kılarken evdekilerin konuşmasını bile duymazdı. Hz. Ali efendimizin namaz vakti girdiğinde hali değişir, rengi atar ve titrerdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber