Bu KILAVUZ hepimiz için! Okumayan Kalmasın!

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Mayıs 2007 12:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Susuz kalmadan önce suyumuzun kıymetini bilelim! İşte su tasarrufu önlemleri...

Küresel ısınmanın etkisi altına girdiği ülkelerden biri olan ülkemizde de yağışlar azaldı. Barajlarımızdaki doluluk oranları, pek çok ilimizde bir kaç ay sonra karşı karşıya kalacağımız büyük tehlikenin sinyallerini veriyor. Başta büyük illerimizde karşılaşılan bu problem sahip olduğumuz değerleri korumaya ve büyük tehlikelerle karşı karşıya klamamak için çeşitli önlemler almaya bizi itiyor.

BANANE anlayışından uzaklaşıp, hepimiz üzerine düşeni yapmalıyız.

"SUSUZ KALMADAN SUYUMUZUN KIYMETİNİ BİLMELİYİZ":

Bu çerçevede hem tek tek bireylere hem de belediyelere büyük iş düşüyor.

LÜTFEN KULAKLARIMIZI TIKAMAYALIM

Buharlaşma yoluyla kaybolacak suyu hatırlamalı, sıcakla beraber susuz koca bir yazı ve karşılaşılabilecek hastalıkları bir düşünmeliyiz.

Yemek, içmek gibi temel ihtiyaçalrımızın hepsini suyla karşılıyoruz.

UNUTMAYALIM

Yağış ayının Ekimde başladığını dikkate alarak,

İŞTE ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Halılarınızı hortumla yıkamayın.

Halı yıkama makinesi ile yıkayın veya silin.

Musluğun damlamsına izin vermeyin bozuksa tamir ettirin (Saniyede bir damla damlatan musluğun yılda 6 ton su kaybına neden oluyor.)

Arabanızı hortumla yıkamayın.

Kovaya koyduğunuz su ile yıkayın veya silin.

İlçe belediyeleri cadde ve sokakları yıkamaktan vazgeçsin.

Park ve bahçeler, rekreasyon alanları buharlaşmanın en yoğun olduğu gündüz değil, akşam saatlerinde sulansın.

Banyo yaparken, tıraş olurken, diş fırçalarken ve abdest alırken boşa su akıtmayın.

Çamaşır ve bulaşık makinesini tam dolduktan sonra yıkayın."


İstanbul'a su sağlayan barajlarda yaklaşık 6 aylık su kalması ve uzmanların en sıcak yazın yaşanacağı uyarıları, İSKİ'yi su tasarrufu için önlemler almaya yöneltti.

Kente su sağlayan barajlardaki doluluk oranı yüzde 47'ye indi. Şu anda toplam kullanılabilir su miktarı 416 milyon metre küp. Kente günde ortalama 2 milyon metre küp su verildiği dikkate alındığında bu rakam, kentin yaklaşık 6 aylık suyunun kaldığını gösteriyor.

Barajlarda yılda ortalama 65 milyon metre küp suyun buharlaşma yoluyla kaybolduğu ve bunun büyük bir bölümünün de yazın gerçekleştiği dikkate alındığında, mevcut suyun beklenenden de kısa sürede biteceğini ortaya koyuyor.

İSKİ tarafından İstanbulluların su kullanma alışkanlıklarına yönelik yapılan bir araştırmada, vatandaşların yüzde 16'sının dişlerini fırçalarken, yüzde 15,5'inin tıraş olurken musluğu açık bıraktığı, yüzde 36,2'sinin de arabasını hortumla yıkadığını gösteriyor.

İSKİ verileri, saniyede bir damla damlatan musluğun yılda 6 ton su kaybına neden olduğunu ortaya koyuyor.

İSKİ Genel Müdürlüğü, İstanbulluların su kullanma alışkanlıklarını, beklenen su sıkıntısını ve yağış ayının Ekimde başladığını dikkate alarak, su tasarrufuna yönelik şu önerilerde bulundu:

"Halılarınızı hortumla yıkamayın. Halı yıkama makinesi ile yıkayın veya silin. Arabanızı hortumla yıkamayın. Kovaya koyduğunuz su ile yıkayın veya silin. İlçe belediyeleri cadde ve sokakları yıkamaktan vazgeçsin. Park ve bahçeler, rekreasyon alanları buharlaşmanın en yoğun olduğu gündüz değil, akşam saatlerinde sulansın. Banyo yaparken, tıraş olurken, diş fırçalarken ve abdest alırken boşa su akıtmayın. Çamaşır ve bulaşık makinesini tam dolduktan sonra yıkayın."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber