RTÜK'te seçim alarmı

Haber Giriş : 16 Mayıs 2007 13:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

RTÜK, 4 Mayıs'ta başlayan seçim yasaklarına CNN Türk, Kanal D, Meltem TV, Mesaj TV ve HaberTürk'ün uymadığını belirledi. Bu nedenle seçim alarmı veren Üst Kurul, 22 ulusal kanalın izleyici temsilcilerine, tüm meslek kuruluşlarına ve 81 ilin emniyet izleme birimlerine seçim yasaklarının neler olduğunu bildiren bir yazı gönderdi. Seçim yasağına uymayan kanallara gerekli ceza ise YSK tarafından verilecek. Bu cezayı RTÜK uygulayacak.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 4 Mayıs'ta seçim yasaklarının başlamasına rağmen CNN Türk, Meltem TV, Mesaj TV, Haber Türk ve Kanal D'nin bu yasağı ihlal ettiğini belirledi. Üst Kurul yasakların ihlalinin önlenmesi için 22 ulusal kanalın izleyici temsilcilerine, tüm meslek kuruluşlarına ve yerel yayınları izleyen 81 ilin emniyet izleme birimlerine seçim yasaklarının neler olduğunu bildiren bir yazı gönderdi.

RTÜK, Genel seçimlere kadar (22 Temmuz) ?Özel Radyo ve Televizyon Kuruluşlarının Uyması Gereken Yayın İlkelerine ve İhlal Halinde Uygulanacak Müeyyidelere İlişkin Duyuru? yayınladı.

Yapılan tespitlere göre 4 Mayıs'ta başlayan seçim yasaklarına CNN Türk, Meltem TV, Mesaj TV, Haber Türk ve Kanal D'nin uymadığını belirleyen ve seçim alarmı veren Üst Kurul, 22 ulusal kanalın izleyici temsilcilerine, tüm meslek kuruluşlarına ve 81 ilin emniyet izleme birimlerine seçim yasaklarının neler olduğunu bildiren bir yazı gönderdi.

Seçim yasakları ve YSK'nin belirlediği takvimin anımsatıldığı Üst Kurul'un duyurusunda şöyle denildi :

?Kamuyu etkileyip, yönlendirebilmeleri nedeniyle radyo ve televizyon yayınları, seçim döneminde daha ayrıntılı ve özenle uygulanması gereken usul ve esaslara tabi tutulmuştur. Yüksek Seçim Kurulunun anılan kararına göre seçim döneminde radyo ve televizyon kuruluşlarının uyacakları yayın ilkeleri ve uyulması gereken tarih aralıkları şöyle:

-04.05.2007-22.07.2007 tarihleri arasında: Radyo ve televizyon Kuruluşları, tek yönlü, taraf yayınlar yapamazlar. Bu kuruluşlar yayınlarında demokratik kurallar çerçevesinde, kamunun siyasal beklentilerine cevap verecek şekilde siyasi partiler arasında fırsat eşitliğini sağlamak zorundadırlar.

-Yayınlarında adalet ve tarafsızlığa, yasalara uygun davranmakla yükümlü olan kuruluşlar, ırk, cinsiyet, sosyal sınıf veya dini inançları esas alarak yayın yapamazlar.

-Radyo ve televizyon Kuruluşları, seçim döneminde siyasi parti ve adayların reklamlarını yayınlayamazlar.

-15.07.2007-21.07.2007 tarihleri arasında (Oy verme gününden önceki son 7 gün) sözü edilen kuruluşlar, siyasi parti propaganda konuşmaları dışında, propagandaya ilişkin yayın yapamazlar.

-21.07.2007 saat 18:00 - 22.07.2007 saat 18:00 arasında (Son 24 saat): Radyo ve televizyon yayınları yönünden, oy verme gününden önceki yirmidört saat içinde ise ?Seçimlerde oy verme gününden önceki yirmidört saat içinde her türlü haber, röportaj gibi programlar veya reklamlar yoluyla kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla siyasi bir partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek yayınlarda bulunulmasına izin verilemez. Bu yasaklara uymayanlara yayın ilkelerini ihlal etmiş sayılırlar? kuralının uygulanması söz konusudur."

YASAKLARA UYMAYAN KURULUŞLAR

Seçim yasaklarına Uuymayan özel radyo ve televizyon kuruluşlarına YSK tarafından uygulanacak müeyyidelerin anımsatıldığı duyuruda şöyle denildi : "Özel radyo ve televizyon kuruluşlarının sorumluları bir milyar liradan beş milyar liraya kadar, yerel yayın yapan özel radyo ve televizyon kuruluşlarının sorumluları on milyon liradan yüz milyon liraya kadar ağır para cezasıyla ilgili mahkemesince cezalandırılır. Tekerrürü halinde bu cezalar üç misli olarak uygulanır.?

Edinilen bilgiye göre bu cezalar YSK tarafından günümüze uyarlanarak verilecek. Cezaları RTÜK uygulayacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber