'Gaz faturam yüksek geliyor' diyenler şimdi ne yapacak?

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 17 Mayıs 2007 08:30, Son Güncelleme : 03 Haziran 2020 13:52
'Gaz faturam yüksek geliyor' diyenler şimdi ne yapacak?

mehmet canıtatlı

"Gaz faturam yüksek geliyor, ne yapayım?" sorusunu aklına getirip şüpheye düşenlerin imdadına Sanayi Bakanlığı yetişti.

Bakanlık, doğalgaz sayacı yüzünden yüksek fatura ödediğini düşünen aboneye adres olarak belediyeleri gösterdi Ocak ayında İstanbul'dan birçok okuyucumuzun doğalgaz faturalarını yüksek bulduğu için, İGDAŞ'ı arayıp bunun sebebini sorduğunu, İGDAŞ yönetiminin ise, "Son bir yılda doğalgaz fiyatlarına gelen zamlar tüketimin düşük olduğu yaz aylarında fark edilmedi. Tüketim kış aylarında artışa geçince zamlar kümülatif olarak hissedildi" açıklamasını yaptığını yazmıştım.

Ardından da ,"Doğrusu bu yıl kış mevsimini tam anlamıyla yaşamadan, doğalgaz faturalarının geçen yıllar kadar yüksek gelmesi şaşırtıcı. İGDAŞ yönetimi, son üç ayda abonelerinin tüketim eğilimi ve tarife farklılığını rakamlar eşliğinde bizlere gönderirse, bir çok abone faturasının neden kabarık geldiğini daha iyi anlayabilir." demiştim. İGDAŞ'ın gönderdiği teknik ağırlıklı açıklama tüketicileri memnun etmemiş olacak ki konu Sanayi Bakanlığı'nın gündemine de geldi. Bakanlık önceki gün abonelere 'Gaz faturam yüksek geliyor' diyorsanız, belediyeye başvurun çağrısı yaptı.

Özellikle şikayeti olan eski aboneler için yapılan çağrının şu boyutu önem kazanıyor: "10 yıldır bakım ve tamiri yapılmayan sayaçların ölçümü yapan kısımları zamanla aşınır, bu yüzden faturanın kabarmaması için cihazlara bakım yaptırılması gerekir." Peki bu bakımı yaptırmak için vatandaş ne yapacak. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı Ölçü ve Standartlar Genel Müdürlüğü, henüz süresi dolup muayenesi yapılmayan sayaç sahiplerinin bağlı bulundukları belediyelere dilekçe ile müracaat etmek suretiyle muayenelerini yaptırabileceklerine dikkat çekiyor.

Altyapı eksikliği denetim boşluğu yüzünden bugüne kadar yapılması gereken bir milyonu aşkın sayacın kalibrasyon ayarı (doğru ölçüm yapıp yapmadığı) yapılamamış. Hatırlarsanız, 24 Nisan'da yayınlanan "Doğalgaz faturası kabarık geliyorsa sayacınıza hemen bakım yaptırın" başlığıyla duyurulan haberde konuyla ilgili ayrıntılar dile getirilmişti. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İstanbul ve Ankara doğalgaz dağıtım şirketlerinin kalibrasyon ayarı çalışmalarına başladığı belirtiliyor. İGDAŞ, bugüne kadar 10 yılını dolduran 100 bin sayacın kalibrasyon ayarını yaptırmış. Ya geriye kalan 900 bin abone ? Bu saatten sonra , "Faturam yüksek geliyor, ne yapayım ?" sorusunu aklına getirip şüpheye düşen eski abonelerin bir an önce İGDAŞ'tan bilgi almalarında fayda var. ( 0 212 626 46 46- 444 36 36) Tabi ki aynı şey Ankara'daki EGO aboneleri için de geçerli.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber