Kamudaki sözleşmede işçi ve memur ayrı taktik izleyecek

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 17 Mayıs 2007 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) 1 Ocak 2007 ile 1 Mart 2007 tarihlerinde yürürlüğe girmesi gereken 323 bin kamu işçisinin toplu iş sözleşmesi pazarlıklarını, daha etkili sonuç almak için seçim dönemine denk getirirken, Memur-Sen hükümete, yasaya göre 15 Ağustos 2007'de başlaması gereken memurların toplugörüşmelerinin ertelenmesini önerdi.

Türk-İş, üye işyerlerindeki yaklaşık 323 bin kamu işçisinin iki ila beş ay önce yürürlüğe girmesi gereken toplu iş sözleşmesi görüşmelerini başlatmak konusunda ağırdan aldı. Türk-İş Başkanı Salih Kılıç ve beraberindeki heyet hükümetle yapılacak olan toplusözleşmelerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile bu konudaki ilk görüşmesini dün gerçekleştirdi. Görüşmede Türk-İş, ücretlere bu yıl birinci altı ay için yüzde 15 artı enflasyon, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için de yüzde 5'şer artı enflasyonun yüzde 5'i aşması durumunda enflasyon farkı kadar daha zam talep etti. Konfederasyon, sosyal yardımların da enflasyon kadar artırılmasını istedi.

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Petkim, Tekel, TPAO, Türkiye Şeker Fabrikaları, BOTAŞ, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ, Tedaş, EÜAŞ, TEİAŞ, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TCDD ve Milli Savunma Bakanlığı gibi işyerlerinin de bulunduğu 118 işyeri ve işletmedeki kamu işçilerinin 124 bin 149'unun sözleşmesi 1 Ocak 2007, 21 bin 106'sının 1 Şubat 2007, 175 bin 206'sının sözleşmesi ise 1 Mart 2007'den itibaren geçerli olacak.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, dün Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ve KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul ile de görüştü

Memur Sen erteleme istedi

Memur-Sen Genel Başkanı Aksu, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, toplugörüşmelerin, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'na göre 15 Ağustos'ta başlaması gerektiğini belirterek, görüşmelerin eylül ayına ertelenmesi konusunda talepte bulunduklarını söyledi. Ahmet Aksu, Aksu, "Ağustosta havalar çok sıcak ve görüşmeler sağlıklı olamıyor. Üstelik eylülde Bütçe Kanunu da hazırlanıyor. Sayın Başbakan Yardımcısı bu konuda, 'Bizim için bu isteğinizde ilke olarak sorun yok' dedi. Zaten geçen yılki toplugörüşmelerde, diğer sendikaların da bu konuda talebi vardı" diye konuştu. KESK Başkanı Tombul ise görüşmede, sendikal faaliyetlerinden dolayı kendisi de dahil 11 sendikacı hakkında verilen hapis cezasını gündeme getirirken, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda memurlara toplusözleşme ve grev hakkı verilmesi gerektiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber