YÖK, bu gidişle Harvard'a bile denklik vermeyecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 17 Mayıs 2007 07:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YÖK'ün 11 Mayıs 2007 tarihli Resmî Gazete'de yayınladığı 'Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği' akademik camiayı ayağa kaldırdı.

Eser Karakaş, 'Denklik Yönetmeliği'nin yurtdışında eğitim alacak öğrencilerin önünü kesmeyi amaçladığını savundu.

Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eser Karakaş, YÖK'ün Harvard gibi dünyanın sayılı üniversitelerinin diplomalarına bile denklik vermeyebileceğini söyledi. YÖK'ün geçen hafta çıkardığı yeni Denklik Yönetmeliği'ni 'vahim ve facia' olarak niteleyen Eser Karakaş, yeni Denklik Yönetmeliği'nin, 'Türkiye'nin yükseköğretim hayatında 1402 faciasından sonra yaşanan en vahim gelişme' olduğunu kaydetti. Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam ise, YÖK'ün getirdiği yeni denklik anlayışının dünyadaki mevcut bilim anlayışına aykırı olduğunu söyledi. Tüm Öğretim Üyeleri eski Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu da yeni denklik yönetmeliğini 'saçma' buldu. Eğitimciler Birliği Sendikası Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, YÖK'ün 'dünya ve bilim bir tarafa, kendisi bir tarafa' tavrı sergilediğini belirterek, "Evrensel bilimi yok sayan bu kafayla aynı ülkede yaşıyor olmanın utancını yaşıyorum." dedi.

Söz konusu yönetmelikte, "Yapılan denklik incelemesi sonucunda, yurtdışındaki üniversitelerin programlarında; programın müfredatı ile ilgisi olmayan ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın temel ilkeleri ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 4 ve 5. maddelerinde 'Atatürk inkılapları ve ilkeleri doğrultusunda Atatürk milliyetçiliğine bağlı' belirtilen amaç ve ilkelere aykırı dersler bulunması halinde, alınan diplomalara denklik verilmez." deniliyor. Yönetmeliğin bu maddesine tepki gösteren Karakaş, şöyle diyor: "Mesela 1915 olaylarına ilişkin bir dersin başına 'sözde' ibaresi konmaz ise, YÖK ve Üniversitelerarası Kurul bu tür bir dersi içeren not döküm belgesi sebebiyle Harvard diplomasına denklik vermeyecek. Bu faşizan bir şey."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber