Maliye ve hazine'den bonozelere faiz engeli

Haber Giriş : 17 Mayıs 2007 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelirler eski Genel Müdürü ve CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi, bonozedelere yapılacak 728 milyon 353 bin YTL tutarındaki işlem tutarına yasal faizin işletilmesi gerektiğini söyledi.

Hamzaçebi, faiz ödemelerinin mevduat kapsamında değerlendirilerek vergiye tabi tutulamayacağını belirtti. Devlet Bakanı Abdüllatif Şener ise, faiz oranının başlangıç tarihinin inisiyatifinde olmadığını, Maliye ve Hazine'nin bu konuda farklı görüşler ortaya koyduğunu bildirdi.

İmarbank'ın bankacılık faaliyetlerinin durdurulduğu Temmuz 2003'ten bu yana paralarına kavuşmayı bekleyen 22 bin bonozedeye ödemelerde faiz tutarını Bakanlar Kurulu belirleyecek. Bu yetkinin Bakanlar Kurulu'na bırakılmasını ve nominal değer üzerinden değil de işlem tutarı üzerinden ödeme yapılmasını eleştiren CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi, ?Kanuni faiz alacak faizidir. Yapılan düzenlemeler hukuk güvenliğine aykırıdır? dedi.

MAHKEME ?YASAL FAİZ? DEDİ

Bu arada, İmar Bankası bono mağdurlarınca açılan dava sonucunda Danıştay 13. Dairesi bu paranın yasal faizi ile birlikte ödenmesi yönündeki Ankara 10. İdare Mahkemesi kararını onamıştı. CHP'li Akif Hamzaçebi, mahkeme kararını anımsatarak, tasarıda yer alan belirsizliklere dikkat çekti. Bankaya yatırılan 728 milyon 353 bin YTL'nin vade sonu itibariyle ulaşacağı toplam tutarın ise 1 milyar 23 bin YTL olduğunu belirterek, ?Tasarı nominal bedeli değil işlem tutarının ödenmesini öngörmektedir. Doğru olan nominal bedelin esas alınıp buna vade tarihinden itibaren kanuni faizin uygulanmasıdır? dedi. Hükümet'in faiz oranını mahkemelerin hükmettiği kanuni faizin altında belirleyeceğini kaydeden Hamzaçebi, ?Bu durumda faiz başlangıç tarihi değiştirilebilecektir. Tasarının vekalet ücretinin maktu olarak belirlenmesine yönelik düzenleme de Anayasa'ya aykırıdır. Tasarı vekalet ücretinin maktu olarak belirlenmesini öngörerek yapılacak ödemeyi 110 YTL ile sınırlıyor. Avukatlık Ücret Tarifesi ise nisbi olup yüzde 12 ile başlıyor? değerlendirmesini yaptı.

ŞENER: HAZİNE, MALİYE KARŞI

Devlet Bakanı Abdüllatif Şener de, İmar Bankası'ndan alınan devlet iç borçlanma senetlerinin ne ihraç ne de vade tarihlerinin belli olmadığını söyledi. Şener, ?Tek tek bakılınca hepsi açısından vadeler bulunmuyor. İster istemez ilgililerin verdiği para miktarı baz alındı? diye konuştu. Yapılacak ödemelerde faiz başlangıç tarihinin yetkisinde olmadığını kaydeden Bakan Şener, ?Maliye ve Hazine'nin bu konuda farklı görüşleri var. Bakanlar Kurulu kararı içeriğiyle ilgili de bir şey söyleyemem? dedi.

FAİZ ÖDEMELERİ MEVDUAT SAYILIYOR

Tasarıda, faiz ödemeleri mevduat sayılarak gelir vergisine tabi tutuluyor. Bu kapsamda da yüzde 15 gelir vergisi alınması öngörülüyor. Bankaya el konulduğu 2003 tarihinde bono alan tasarruf sahipleri 314.8 bin YTL'yi aşan faiz kazançlarını beyan ederek faiz ödüyordu. O tarihte bono faiz gelirlerinde stopaj sıfırdı ve vergi de yoktu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen tasarıda bonlaar için yapılacak faiz ödemelerinin, mevduat faizi hükmünde olduğu, ödeme tarihinde tahakkuk etmiş sayılacağı kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber