İlk sandık heyecanı Anayasa Mahkemesi

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 21 Mayıs 2007 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek yargıyı yine seçim heyecanı sardı. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecindeyaşananlar nedeniyle soluk almadan çalışan Anayasa Mahkemesi, yeni başkan için 20 gün sonra sandık başına gidecek

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 367 sayısını şart koşarak Türkiye'yi bir anda seçim sürecine sokan Anayasa Mahkemesi, 40 milyon seçmenden önce sandık başına gidecek.

Emekliye ayrılacak olan Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu'nun koltuğuna oturacak isim için kulis çalışmaları hızlandı. Yaklaşık 1 ay süren seçim maratonunun ardından 25 Temmuz 2005'te başkan seçilen Tülay Tuğcu, 12 Haziran'da yaş haddinden emekliye ayrılacak. Yüksek Mahkeme'nin yeni başkanını belirleyecek seçimde 2005 yılında aday olan Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, Üyeler Fulya Kantarcıoğlu, Ahmet Akyalçın ve Mehmet Erten'in yeniden talip olup olmayacakları henüz bilinmiyor.

Yeni üyeyi Sezer atayacak

Anayasa Mahkemesi'nde başkan adaylığı için resmi bir başvuru yapılmıyor. Asil üyeler arasından başkan adayı olacaklar, diğer üyelere adaylığını ilan ediyor. Başkan seçilebilmek için en az 6 asil üyenin oyunu almak gerekiyor.

Geçtiğimiz dönem yapılan seçimlerde 5 aday çıkınca seçimlerin sonuçlanması uzun sürmüştü. Başkanvekili Kılıç'ın adaylıktan çekilmesinin ardından Tuğcu başkanlık koltuğuna oturmuştu.

Tuğcu'nun emekliye ayrılmasıyla birlikte 11 asıl 4 yedek üyeden oluşan Anayasa Mahkemesi'nde bir üyelik boşalacak. Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılabilseydi, Köşk'ün yeni sahibi Anayasa Mahkemesi'nin boşalan üyesini atayacaktı. Ancak seçimler yapılamadığı için eksik olan üyenin yerine atama yapmak da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e kaldı.

Anayasa Mahkemesi'nin yedek üyelerinin, Başkan Tülay Tuğcu'nun emekliye ayrılmasının ardından yapılacak başkanlık seçimlerinde oy kullanabilmek için talepte bulundukları belirtildi. Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluş Kanunu'na göre, 11 asıl üyesi bulunan mahkemede 6 üyenin oyunu alan kişi başkan seçiliyor. Yedek üyeler seçilen Cafer Şat, Ali Güzel, Fettah Oto ve Mustafa Yıldırım ise Kuruluş Kanunu gereği oy kullanamıyor.

Ancak iki yedek üyenin, bu durumun Anayasa'ya aykırı olduğunu gerekçe göstererek başkanlığa başvurduğu ifade edildi. Anayasa Mahkemesi, usul hükümleri nedeniyle başvuruyu doğrudan karara bağlayamayacağı belirtilirken, Yüksek Mahkeme'nin Danıştay'a konuyla ilgili başvuru yapması, Danıştay'ın da konuyu Anayasa'ya aykırılık iddiasıyla tekrar Yüksek Mahkeme'ye taşıması gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber