ÖSS'ye sayılı günler kala

Haber Giriş : 22 Mayıs 2007 13:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSS'ye sayılı günler kala Üniversite adaylarının düşüncelerinde hep son bir iki haftayı nasıl değerlendirebilirim sorusu yatar? Biz de bu soruyu işin uzmanına sorduk.

Sevgili öğrenciler sınava az bir zaman kaldı. Hedeflerinize ulaşıp, geleceğinize yön vermek için bu kalan süreyi verimli bir şekilde değerlendirmelisiniz.

Okul, dersane, sınavlar, denemeler derken yorucu bir yılın yavaş yavaş sonuna yaklaştık. Her ne kadar sınavı gözünüzde büyütmemeniz gerektiği uzmanlarca dile getirilse de hayalini kurduğunuz üniversitede okumanın sizin için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz.

Kafanızı ders çalışmaktan ziyade olumsuz düşüncelerle meşgul ediyorsanız, kaygınız, stresiniz sınav yaklaştıkça artıyorsa bugün kendinizle baş başa kalın ve düşünün. Benim hedefim nedir? Ben şuan hedefime ulaşmak için neler yapıyorum? Ve neler yapabilirim?

Öncelikle temponuzu hızlandırmalısınız. Ben sınava yaklaştığınız şu günleri uzun maraton koşularında son 100 mt kala depar atmaya benzetiyorum. Bu zamana kadar düzenli, sıkı bir şekilde çalışan adayların bu süreçte kendilerini bırakmaları elenenler arasında olmalarına sebep olur.

Fedakar olun

Baharın gelmesi, havaların ısınmasıyla birlikte adaylarda motivasyon düşüklüğü, dikkat dağınıklığı gözlemlenmeye başlanır. Buna bağlı olarak yorgunluk , stres, sürekli uyku halinden şikayetçi olanların sayısı da artar.

Bu güzel havalarda arkadaşlarınızla gezmek, dışarıda akan hayata karışmak yerine odanıza kapanıp ders çalışmak sizlere zor gelebilir. Fakat şunu unutmamak gerekir ki, emeksiz yemek olmuyor. Bazı fedakârlıklar sonucu başarı elde edilebiliyor.

Dağılan dikkatlerinizi toparlayın. Çevrenizde ilginizi çekecek oldukça fazla uyaran var. Bilgisayar, TV vb. Bunlar dikkatlerinizi dağıtan unsurlardır. Bir süre bunlardan uzak durmaya çalışın.

Hedefinizi belirleyin

Motivasyon için hedef belirlemek şarttır. Yukarıda da değindiğim gibi hedeflerinizi kendinize hatırlatın. Dersanede yaptığınız denemelerde de bir sonraki denemeyi hedef olarak belirleyin. Konuları bitirdiyseniz yada bitirmek üzereyseniz haftada 2-3 deneme sınavı çözebilirsiniz. Eğer eksiğiniz fazlaysa bu sayı daha az olabilir. Haziran ayı ile birlikte her gün bir tane deneme çözülebilir. Denemelerinizin sınav saatiyle aynı olmasına dikkat edin. Sınav süresi bitene kadar yerinizden kalkmayın. Hangi derse ne kadar zaman ayıracağınızı yaptığınız sınavlarla tespit edin. Yetiştiremeyeceğim, kazanamayacağım gibi düşünceleri aklınızdan çıkarıp denemelerde boş bıraktığınız ya da yanlış yaptığınız soru üzerinden eksiklerinizi görüp bir plan dahilinde tamamlayın. Yaptığınız hatalar için üzülmeyin. Aynı sorunun sınavda karşınıza çıkabileceğini ve eksiğinizi şimdiden gördüğünüzü düşünün. Geçmiş yıllarda çıkan ÖSS sorularını mutlaka çözün. Size en çok puanı getirecek olan kendi alanınızdan soruları çözmeye başlayın. Beslenmenizi ve uykunuzu düzene sokun. Benzer yiyecekleri yemeye özen gösterin. Bol bol meyve ve sebze yiyin, yağlı yiyeceklerden kaçının. Aynı saatlerde yatıp aynı saatlerde kalkın. Günde 7-8 saat uyku ideal olandır. Yorucu olmayan egzersizler yapın. Kısa yürüyüşler, ve hafif tempolu koşular size iyi gelir. Beyninize oksijen gittiğinden düşünme kapasiteniz artar. Zaman zaman sesli ortamlarda sorularınızı çözün. Kendinizi sürekli sessiz ortamlarda soru çözmeye alıştırırsanız sınav anında olabilecek en ufak ses sizi rahatsız edebilir.

Bütün bunları gerçekleştirdikten sonra, gönül rahatlığı içinde sınava kendinizi hazır hissedin. Çalışmadan da başarının gelmeyeceğini asla unutmayın.

Emine Yüksel / Kültür Dersaneleri Rehber Öğretmeni

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber