'Elektrikte ilave tedbire gerek yok'

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 22 Mayıs 2007 13:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, 22 Temmuz'da yapılacak genel seçimler öncesinde elektrik arzında sorun yaşanmaması için herhangi ilave tedbir almaya gerek olmadığını belirterek, ''Sistemimiz gayet güzel çalışmaktadır'' dedi.

Bakan Güler, Türkiye Elektrik İletim A.Ş.'nin (TEİAŞ) 70 yatırımını hizmete sunum töreni sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir basın mensubunun, 22 Temmuz'da yapılacak genel seçimler öncesinde elektrikte herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için ilave tedbir alınıp alınmadığı yönündeki soruları üzerine Güler, seçim öncesinde elektrikte ilave tedbir almaya gerek olmadığını, çünkü sistemin gayet iyi çalıştığını söyledi.

Geçen yıl 1 Temmuz'da Türkiye'nin batı illerinde yaşanan elektrik kesintisinin hatırlatılarak, ''Yaz aylarında klimalara aşırı yüklenilmesi elektrik kesintilerine neden olur mu?'' şeklindeki soru üzerine de Bakan Güler, Avrupa'da, ABD'de de zaman zaman sorunlar yaşanabildiğini, bazen sistemin arızalanabildiğini, Türkiye'de ise bunun minimum seviyede olduğunu kaydetti. Güler, ''Altyapımızı kuvvetlendirdik. Son 4,5 yılda iletimi yüzde 25, üretimi ise yüzde 35 artırdık. Herhangi ilavede tedbir almamıza gerek yok. Sistemimiz gayet iyi şekilde çalışıyor'' dedi.

Bazı enerji uzmanlarının Türkiye'de elektrikte arz-talep dengesinin ''bıçak sırtı'' olduğunu söylediklerinin hatırlatılması üzerine Güler, geçen yıl elektrik üretimi yapan özel sektörün bir kesiminin fiyatlandırmadan dolayı sorunları olduğunu, bunun da Dengeleme Uzlaştırma Yönetmeliğinin (DUY) uygulanmaya başlanmasıyla aşıldığını bildirdi.

DUY ile fiyatların tamamen serbest piyasa şartlarında oluştuğunu anlatan Güler, ''Fiyatları devlet kontrol etmiyor, tamamen serbest piyasa şartlarında oluşuyor. O bakımdan hiç kimse (yerim dar) demesin, üretimini yapsın'' diye konuştu.

Basın mensuplarının ''Bu sene bir kriz yaşanırsa sorumlusu kim olacak?'' şeklindeki soruları üzerine Güler, ''Elektrik arzında bu sene bir sorun yaşanmayacak, yaşanmayacak, yaşanmayacak...'' yanıtını verdi.

Türkiye'nin şu anda Avrupa'nın en ucuz elektrik ve doğal gazını kullandığını ifade eden Güler, yaklaşık 5 yıldır elektriğe zam yapılmadığı gibi indirim yapıldığını, bununda ekonomiye katkısının sanayide 7 milyar dolar, konutlarda ve ticarethanelerde 3,5 milyar dolar olduğunu vurguladı.

Elektriğe zam yapılıp yapılmayacağı yönündeki sorular üzerine de Güler, şu anda zammın gündemde olmadığını, fakat ekonominin gereği neyse onun yapılacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber