Şimdi yeni Türkiye'yi inşa zamanı

Ekonomide istikrarı hedefleyen yeni dönem için yol haritası hazır. İnşaat sektörü temsilcileri belirsizlik nedeniyle rafa kaldırdıkları yatırım planlarını en kısa zamanda hayata geçirmeye hazırlanıyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 26 Haziran 2018 07:35, Son Güncelleme : 26 Haziran 2018 06:52
Şimdi yeni Türkiye'yi inşa zamanı

Son bir yıldır ekonomide yaşanan belirsizlikler nedeniyle sıkıntılı bir süreçten geçen inşaat sektörü, 24 Haziran seçimlerinde vatandaşların tercihlerini güçlü iktidardan yana kullanmasıyla moral buldu. Sonuçların ekonomide istikrarı güçlendireceğini söyleyen sektör temsilcileri, "Artık önümüzü çok daha net görebileceğiz. Elde edilen başarılı sonuçlar son dönemde biriken ve sektörün tıkanmasına neden olan konut stokunun eritilmesine büyük katkı sağlayacak. Ülkemiz ve milletimiz için çok daha parlak bir geleceği birlikte inşa edeceğiz" dedi.

ÖNÜMÜZDE ENGEL YOK

Yeni sistemde yeni Türkiye'yi inşa etmek için gerekli heyecan ve motivasyona sahip olduklarını söyleyen sektör temsilcileri, şu değerlendirmeyi yaptı: "Önümüzü görmemizi engelleyen hiçbir engel kalmadı. Vakit yeni Türkiye'yi inşa vakti. Bunun için var gücümüzle çalışacağız. En kısa sürede sektör yeniden eski parlak günlerine dönecek. İnşaat yeniden ülke ekonomisinin dinamosu olacak. Buna inancımız tam. Beklediğimiz düzenlemeler hayata geçirilirse, çok kısa sürede büyük ivme yakalarız."

SEKTÖRE BÜYÜK DESTEK

Hükümet, inşaat sektörüne verdiği desteklerle birlikte gelir seviyesi düşük vatandaşların ev sahibi olması için de tüm imkanları sunuyor. Bu kapsamda yeni sistemle birlikte hükümet inşaat sektörü için yol haritasını hazırladı. Konut hesabı ile mortgage birbirini destekleyen bir sisteme dönüştürülüyor. 2023 yılına kadar 100 bin sosyal konutun yapılarak vatandaşa teslim edilmesi hedefleniyor. Yeni dönemde de tasarruf eğilimini teşvik ederek vatandaşın ev sahibi olmasını kolaylaştırmak için yeni finansman mekanizmaları da devreye konulacak. Yeni dönemde konut kredilerinde vergi istisna ve muafiyetleri gözden geçirilecek. Konuta erişimi artırmak için, sosyal ve teknik altyapıları tamamlanmış arsa üretimine ağırlık verilecek.

SIÇRAMA YAPACAĞIZ

Özak GYO Yönetim KuruluBaşkanı Ahmet Akbalık; seçimöncesi belirsizlik yaşandığınıkaydederek, "Türkiye için yenibir hikaye yazma fırsatı doğdu.Hükümet doğru adımları atarsa,ülke olarak hedeflediğimiz sıçramayıyaparız" şeklinde konuştu.

YENİ SİSTEM EKONOMİYİ UÇURACAK

KONUTDER Başkanı AltanElmas, milletinbüyük ve güçlüTürkiye idealini onayladığınıkaydetti.Başkan Elmas,"Yapısal reformlaraöncelik verilmesini bekleyeceğiz.Biz de bu yolda elimizi taşınaltına koyarak daha güçlü Türkiyeiçin çalışacağız. Yeni sistemle, hızkazanacak ekonomide beklediğimizdüzenlemelerinde bir an öncehayata geçirilmesini istiyoruz" ifadelerinikullandı.

DAHA FAZLA ÇALIŞACAĞIZ

İNDER BaşkanıNazmi Durbakayım,yeni dönemde dahada rasyonel çalışarak,istihdamın ve kaliteninartmasını sağlamakiçin daha fazlaçalışmaya başlayacaklarınıvurgularken, nesiller boyuyaşanacak doğa ile barışık güvenilirprojeler gerçekleştirmek içinçabalarını artıracaklarını kaydetti.Durbakayım, "Yeni dönemde inşaatsektörü olarak beklentimiz KDV teşviklerininkalıcı hale gelmesi" dedi.

Dünyaya demokrasi dersi verdik

Kuzu Grup YönetimKurulu Üyesi ÖzenKuzu "Seçimlerinardından 2023 hedeflerimizdoğrultusundaKanal İstanbul, yerliotomobil, 3. havalimanıgibi mega projelerinyapımına hız kesilmeden devamedilecek ve ülkemiz adını dünyayaçağ atlatan projelerle bir kez dahaduyuracaktır. Biz de yatırımlarımızısürdürecek ve dünyaya verdiğimizdemokrasi dersiyle 2023 hedeflerimizdoğrultusunda çalışmalarımızısürdüreceğiz" dedi.

İNŞAATÇI NE BEKLIYOR?

Faizler yüzde 1'in altında kalsın.

Bürokrasideki engeller kalksın.

1. el konutta tapu harçları sıfıra indirilsin.

Kentsel dönüşümdeki sorunlar çözülsün.

Yabancıya 300 bin dolar karşılığında vatandaşlık verilsin.

KDV teşviklerin kalıcı hale gelsin.

Konut kredisi faizleri gelir vergisi matrahından mahsup edilsin.

Yabancıya konut satışı için Eximbank'tan düşük faizli kredi temin edilsin.

Devreden KDV yasası yürürlüğe girsin.

YABANCI GİRİŞLERİ ŞAHLANACAK

DAP HoldingYönetimKuruluBaşkanıZiya Yılmaz,'Türkiye'ninönü tamamenaçıldı' değerlendirmesiniyaparken, bu pozitifdönüşün yatırımcıyıyeniden harekete geçireceğiniifade etti. Yılmaz,"Piyasalara yabancı girişleriartacaktır. Bundansonra yurtdışına bu pozitifenerjiyi daha iyi yansıtmalıyız.Ülke algımızı da iyiyönetirsek, çok daha güçlübir Türkiye için önemliadımlar atmış oluruz" dedi.

İŞTE YENI YOL HARITASI

Konut hesabı ile mortgage birbirini destekleyecek.

Geliri düşük olana uzun vadeli taksit imkanı gelecek.

Kiralık sosyal konut üretimi artacak.

Konut tapu harcı sıfıra kadar indirilebilecek.

Konut hesabı yeni desteklerle cazip hale getirilecek.

Emeklilerin ev sahibi olması için yeni projeler devreye girecek.

2023'e kadar 100 bin sosyal konut yapılacak.

TOKİ İstanbul'da 4 bin, Türkiye genelinde 70 bin ev yapacak.

Arsa üretimine ağırlık verilecek.

Yeni finansman modelleri devreye girecek.

TÜRKİYE'NİN ÖNÜ ÇOK AÇIK

ArtaşİnşaatYönetimKuruluBaşkanıSüleymanÇetinsaya,"Bu dönemdeTürkiye'nin önünü hemekonomik, hem de stratejikatılımlar anlamındaçok açık görüyorum.Türkiye'nin yükselişi güçlüekonomisiyle çok dahahızlı olacak. Ülkemiz, ekonominintüm aksları veinşaat sektörü ile 2023hedeflerine emin adımlarlailerleyecektir. Biz de sektördekiyatırımlarımızı artıraraksürdüreceğiz" dedi.

SEDA TABAK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber