Genelkurmay Başkanı sıcağı sıcağına konuşmalı mı?

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 24 Mayıs 2007 09:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

nuh gönültaş

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın ne yazık ki yanlış zamanda yanlış şeyler söyleme gibi bir özelliği var.

Şimdi... Burada koskoca Genelkurmay Başkanı'nı nerede ne söyleyeceğini bilmeyen bir kişi olarak nitelemek elbette haksızlık olur. Ama... Hatırlayın... Şemdinli olaylarına karıştığı iddia edilen askerler için "Tanırım, iyi çocuklar" demişti. Ve bu sözler hem kendi başını ağrıtmış hem de yargının üzerinde bir tür baskı olarak algılanmıştı. Genelkurmay Başkanları'nın öyle ayak üstü, her mikrofon uzatan gazeteciye, önceden hazırlıksız biçimde konuşmamaları gerekir. Aslında bu tip konuşmalar siyasiler için de büyük riskler içerir! Fakat yasal ve anayasal olarak görevleri terörle mücadele olan kişilerin... Olay yerine koştuktan hemen sonra... Sıcağı sıcağına...

Terörist eylemin daha dumanı tüterken... Henüz hiçbir şey kesin şekilde belirlenmemişken... Konuşmaları hiç doğru değil... Ankara Ulus'taki hain saldırıdan hemen sonra Genelkurmay Başkanı ve diğer komutanlar olay yerine geldiler. Paşa, kendisine uzatılan mikrofonlara sıcağı sıcağına şu sözleri söyledi:

"Bu basit bir patlama değil, organize bir terör örgütünün patlamasıdır. Bunu her büyük şehirde bekleyebilirsiniz... Olur demiyorum ama büyük şehirlerde böyle şeyleri yapabilirler." Bu sözleri ekranlarda duyan herkesin "eyvah" diyerek paniğe kapılmaması için son derece soğuk kanlı bir yapıya sahip olmalı. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan vatandaşlar bundan sonra sokakta yürürken, alış veriş yaparken, otobüs durağında beklerken tedirgin, ürkek bir ruh halinde olacaktır. Terörün amacı da bu değil midir? Halka, korku salmak, paniğe sevk etmek... Böyle bir ortamda bir Genelkurmay Başkanı'nın yapabileceği en son konuşma ancak böyle bir konuşma olmalı... Devam edelim: "Terör örgütünün arkasındaki kurumlara bakmamız lazım. Terör örgütlerini kim besliyor bunlara bakmamız lazım..."

Evet. Doğru da buna bakacak olan sizsiniz. Bu sizin ve temsil ettiğiniz kurumun asli görevi. Bakın, çözün, kim besliyor, arkasındaki kurumlar nedir, bulun! Bu sözleri halk ile paylaşmanın terörün önlenmesine ne gibi bir katkısı olabilir ki? Saldırıdan aşağı yukarı bir saat sonra RTÜK Başkanı Zahit Akman televizyonları terör eyleminin görüntülerini yayınlarken dikkatli olmak konusunda uyardı.

Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesi de terörün yol açtığı görüntülere yayın yasağı getirdi. Bu iki tavır ile Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın konuşması arasındaki çelişkiyi elbette görmek gerekiyor!

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber