Devlet Hastanesi Başhekimine 8 yıl hapis!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Mayıs 2007 13:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KONYA'nın Akşehir İlçesi'nde suç örgütü kurarak ihalelere fesat karıştırma, rüşvet alma ve verme ile görevi kötüye kullanma iddiasıyla tutuksuz yargılanan 10 sanığa 3 yıl 4 ay ile 11 yıl 8 ay arasında değişen hapis cezaları verildi. Duruşmada, dönemin Akşehir Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet Güngör de 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Tutuksuz yargılanan sanıklar, kararı temyiz etti.

Dün Akşehir Ağır Caza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan 19 sanıktan 9'u için beraat kararı verildi. Sanıklardan Akşehir Devlet Hastanesi eski Başhekimi Dr. Mehmet Güngör, Hikmet Gürsel ve Osman Özkan 8'er yıl 4'er ay, Mehmet Özkan, Hamza Ceylan, Sinan Gürler 11'er yıl 8'er ay, Ali Ağba, Ufuk Akoğlu, Ali İlker Gencer ve İbrahim Yılmaz 4'er yıl 2'şer ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklar, 28 Kasım 2005 tarihinde Akşehir Devlet Hastanesi'nde yemek pişirme ve hizmet alımı ihalesine fesat karıştırmak, 23 Kasım 2005'te Akşehir Devlet Hastanesi'ne 4 ay süreli genel temizlik, ilaçlama, park temizlik ve çamaşırhane hizmet alımı ihalesine fesat karıştırmak, rüşvet vermek ve almak, görevi kötüye kullanmak iddiaları ile suçlanıyordu. İbrahim Yılmaz ve Hamza Ceylan'ın devlet memuru olduğu bildirildi. Sanıklar kararı temyiz ettikkleri için tutuklanmadı.

Savcının ısrarlı çabası çeteyi çökertti

Haziran 2006'da Akşehir, Yunak, Eskişehir, Afyon, Ankara ve Konya'da eş zamanlı olarak yapılan, 400 polisin katıldığı ?Hijyen' operasyonu düzenlendi. Saat 05.30'da başlayan operasyonda yerleri daha önceden belirlenen 34 kişi yakalanarak gözaltına alındı. Akşehir İlçesi Cumhuriyet Savcısı Celalettin Karanfil'in yürüttüğü ?Hijyen Operasyonu'nda 14 kişi tutuklanarak cezaevine konuldu. Daha sonra bu 14 kişi tutuksuz yargılanmak üzere salıverilirken, 2 kişi de savcılıkça bırakıldı. Zanlılar 12 il jandarma komutanlığı, 2 tugay komutanlığı, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve 6 devlet hastanesine kalitesiz kömür satımı, devlet hastaneleri, sosyal hizmetler il müdürlüğü gibi çok sayıda kurumun temizlik ve yemek ihalelerinde, hastanelere tıbbi cihazlar alımı ihalelerinde yolsuzluk yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınmıştı.

MTA ve 9 Eylül Üniversitesi'ne tahlil için gönderilen kalitesiz kömürlere, kaliteli raporu verilmesi üzerine gerekli izinleri alıp 20 bin YTL masrafla kömürleri ABD'de analiz ettiren Akşehir Cumhuriyet Savcısı Celalettin Karanfil, MTA ve 9 Eylül Üniversitesi Kömür Analiz Birimi'ndeki görevlileri de gözaltına aldırmıştı. Cumhuriyet Savcısı Celalettin Karanfil, Hijen Operasyonu'nun ayrıntılarını DHA'ya şöyle anlatmıştı:

?2005 kışında 12 il jandarma komutanlığı, 2 tugay komutanlığı, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ve 6 ilin Devlet Hastanesi, Akşehir merkezli firmadan kömür alıyor. İhaleyi alan firma, ihale şartlarında belirtilen kalitede kömür vereceğini garanti ediyor. Ve ihaleye giren tüm firmalardan daha düşük bir teklif veriyor. Böylece tüm ihaleleri kazanıyor.

Firma, MTA'dan kömürünün birinci sınıf olduğuna dair analiz raporu alıyor. Ancak askeri birlikler, kömürün kalorisinin düşük olduğunu belirterek, MTA'ya yeniden numune gönderiyor. MTA bu numunelere de birinci sınıf kömür raporu veriyor. Bunun üzerine askerin şikayetiyle, devreye girdik. Teknik takip yaparak 9 Eylül Üniversitesi'ne ve MTA'ya 12 ayrı il ve 2 Tugay Komutanlığından ve bunlara bağlı karakollardan topladığımız numuneleri gönderdik. Sonuçlar, yine birinci sınıf kömür olarak geldi. Ancak, telefon dinlenmesi sırasında, tüm rüşvet konuşmalarını kaydettik ve görüntüye aldık.

Bu kez kömürleri ABD'ye gönderdik. burada güvenilirliği tüm dünyada kabul gören bir laboratuvar ile anlaştık. Buradan gelen raporlarda kömürlerin taş gibi olduğu, kalitesinin çok düşük olduğu belirlendi. Kömür numunelerinin ABD'deki analizi için 20 bin YTL harcadık. Bunun üzerine MTA ve 9 Eylül Üniversitesi kömür analiz biriminde görev yapan personeli de gözaltına aldık.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber