OECD Tarafından Yeni Binyılın Öğrencileri Projesi Başlatılmaktadır

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Mayıs 2007 17:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

EKONOMİK İŞ BİRLİĞİ VE GELİŞME TEŞKİLATI (OECD) TARAFINDAN

YENİ BİNYILIN ÖĞRENCİLERİ PROJESİ

BAŞLATILMAKTADIR

Ekonomik İş Birliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) Eğitim Müdürlüğü tarafından 'Yeni Binyılın Öğrenicileri' (New Millennium Learners-NML) isimli bir proje başlatılmaktadır.

Birinci aşaması 2008 yılının sonuna kadar devam etmesi öngörülen söz konusu projeye Bakanlığımız da katılmaktadır.

Bilgisayar, anlık mesaj sistemleri, video oyun konsolları, cep telefonu, MP çalar ve internet gibi teknolojilerin dijital dillerini öğrenen kuşaklar yetişmesinin eğitime önemli etkilerde bulunduğundan hareketle başlatılan Yeni Binyılın Öğrencileri (NML) Projesinin amacı; yeni nesil öğrencileri analiz etmek, onların beklentileri ile tutumlarını anlamak, bu bağlamda, dijital teknolojilerin bilişsel yetenekler ve öğrenme beklentileri üzerindeki etkisi ile sosyal değerlerin ve hayat tarzlarının dönüşümünü incelemektir.

Yeni binyıl öğrencilerinin bilişsel becerilerinde meydana gelen değişimler de göz önüne alınarak eğitim ortamlarında bilgi iletişim teknolojileri (BİT) ile ilgili yeteneklerden azami ölçüde yararlanılması hususunda yenilikçi eğitim yaklaşımları geliştirme ve analiz etme gereksinimi ortaya çıkmıştır. Proje kapsamında; eğitim kurumları tarafından yeni binyıl öğrencilerinin özelliklerinin, yeni tutumlarının, beklentilerinin ve ihtiyaçlarının belirlenmesi ve ayrıca bu gereksinimlerin karşılanması konularında yapılan ve yapılması gerekenler belirlenecektir.

Anılan faaliyetler kapsamında; projeye katılan ülkeler tarafından durum raporları hazırlanacak, yenilikçi örnek uygulamaların yapıldığı eğitim kurumlarında incelemelerde bulunulacak, konuyla ilgili araştırma anketi uygulanacak ve bir elektronik iletişim ağı oluşturulacaktır.

Bilindiği üzere; bilgi toplumunu geliştirmeyi amaçlayan eğitim politikaları esas olarak aşağıdaki hususlara odaklanmaktadır:

a) Bütün eğitim kurumlarında BİT'e erişimi garanti etmek. Örneğin; bilgisayar başına düşen öğrenci sayısını azaltmak, okullara hızlı internet erişimini temin etmek.

b) Öğretmenlerin hizmet öncesi ve hizmetiçi eğitimlerine yatırımda bulunmak.

c) Eğitim kaynakları olarak dijital medyanın kullanımını teşvik etmek.

d) BİT bağlamında eğitimde sağlanan yeniliklerin uygulanmasında teşvik edici olmak.

Alan uzmanları tarafından; yeni binyılın öğrencilerini eğitecek donanımdaki öğretmenlerle birlikte BİT'in; okullardaki eğitim kalitesini ve sonuçlarını kökten değiştirmesinin beklendiği; şu anki koşullarda ise eğitim sistemlerinin bilgi toplumuna hazırlandığını söylemenin zor olduğu belirtilmektedir.

Söz konusu proje ile ilgili detaylı bilgi ve dokümanlara www.oecd.org/edu/nml elektronik adresinden

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber