Üç sosyal güvenlik kurumunun tedavi hizmetlerindeki farklı uygulamaları çeşitli sorunlara yol açıyor

Haber Giriş : 26 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaşaması ilik nakline bağlı olan yedi yaşındaki Esin Köse'nin tedavisinin SSK mevzuatına takılması, sosyal güvenlik kurumlarındaki eşitlikten uzak uygulamasını gözler önüne serdi.

Türkiye'deki üç sosyal güvenlik kurumu Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur'un tedavi hizmetlerindeki farklı uygulamaları çeşitli sorunlara yol açıyor. Sosyal güvenlik sistemindeki çarpıklık, doğduktan hemen sonra MDS adlı kan hastalığına yakalanan ve ilik nakli gereken SSK'lı Ahmet Köse'nin kızı Esin gibi çok sayıda hastanın ölüme terk edilmesine neden oluyor.

Mevcut yasalara göre, SSK'lı bir hasta ancak kendisinin tedavisi söz konusuysa yurtdışına gönderilebiliyor. Çalışma Bakanlığı yetkilileri, SSK'nın bugüne kadar sadece 'bir sigortalıyı' tedavi amacıyla yurtdışına gönderdiğini belirttiler. Akciğer nakli gereken hastanın yurtdışında tedavi olması için izin verildiğini kaydeden Bakanlık yetkilileri, hastanın tedavi olamadan hayatını kaybettiğini ifade etti. SSK'lı yakınlarının yurtdışında tedavi olabilmesi için yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Ancak hükümetin gündeminde böyle bir çalışma yok. Yetkililer, yasal düzenleme yapılsa bile böyle bir maddi yükün nasıl karşılanacağı konusunda da belirsizlik olduğunu kaydetti.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber