Büyükşehir Belediyeleri Yasa Tasarısı Komisyonundan geçti

Haber Giriş : 26 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yerel yönetim reformu paketinin üçüncü ayağı olan ?Büyükşehir Belediyeleri Yasa Tasarısı', bilinen büyükşehir tanımını bile değiştirdi. Bir ilde büyükşehir kurulabilmesi için en az 750 bin nüfus olacak. Tasarıyla İstanbul ve Kocaeli'nin tümü büyükşehir ilan edilecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, önceki gün paketin üçüncü tasarısını da kabul etti. Biri Genel Kurul'da kabul edilen, ikisi 15 Temmuz'a kadar yasalaşacak olan pakette yer alan bu tasarı ile ?büyükşehirlerin tanımı' da değiştirildi.

Tasarı özetle şu hükümleri içeriyor:

 Büyükşehir belediyesi kurulabilmesi için 750 bin nüfus ve en az 3 ilçe veya ilk kademe belediyesi içerme koşulu getiriliyor.

 Büyükşehir belediye sınırları, İstanbul ve Kocaeli ilinde, il mülki sınırı olarak belirleniyor. Diğer büyükşehir belediyelerinde, mevcut valilik binası merkez kabul edilmek ve il mülki sınırları içinde kalmak şartıyla, nüfusu 2 milyona kadar olan büyükşehirlerde, yarıçapı 20 kilometre, nüfusu 2 milyondan fazla olan büyükşehirlerde, yarıçapı 50 kilometre olan dairenin sınırı büyükşehir belediyesinin sınırını oluşturacak.

 Büyükşehir belediyesi düzenli kentleşmeyi sağlamak üzere arsa üretebilecek, toplu konut ve kamulaştırma yapabilecek.

 İlçe ve ilk kademe belediyelerinin imar uygulamaları büyükşehir belediyesi tarafından denetlenecek. Denetim sonucunda belirlenen eksiklik ve aykırılıkların giderilmesi için ilgili belediyeye 3 ayı geçmemek üzere süre verilecek.

 Büyükşehir belediye meclislerinin üyeleri diğer belediyelerde olduğu gibi doğrudan halk tarafından seçilecek. Ancak, ilk kademe belediye başkanları meclisin doğal üyesi olarak görev yapacak.

Büyükşehir Belediyeleri bünyesinde Ulaşım Koordinasyon Merkezleri kurulacak. Trafik planlanması, taksi, dolmuş ve servis araçlarının durak ve araç park yerleri ile sayısının tespitine ilişkin yetkiler bu merkezin olacak.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber