Vetolu paket bugün yeniden Meclis'te

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Mayıs 2007 10:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in iade ettiği ve cumhurbaşkanını 'halkın' seçmesini de içeren Anayasa değişiklik paketi, Anayasa Komisyonu'nda 'aynen' kabul edildi. AK Parti, paketi bugün Genel Kurul'a getirerek, ilk tur oylamayı yapmayı planlıyor.

Birinci tur oylama bugün saat 11.00'de, ikinci tur oylama ise 31 Mayıs Perşembe günü saat 11.00'de yapılacak.

AK Parti, Anayasa değişikliği paketinin oylamalarının yapılacağı 31 Mayıs Perşembe gününe kadar milletvekillerini Ankara'dan ayrılmamaları konusunda uyardı.

AK Parti Grup Başkanlığı tarafından milletvekillerine gönderilen yazıda ?Oylamalarda 367 milletvekilinin bulunması gerektiğinden, tüm bakan ve milletvekillerimizin mazeretsiz olarak anılan tarih ve saatte mutlaka Genel Kurul'da hazır bulunmaları ve bugünden itibaren 2'nci oylama bitinceye kadar Ankara dışına çıkmamaları gerekmektedir" denildi.

Komisyonda tartışmalar yaşandı

Kabul edilen maddeler, genel seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını, Meclis'in seçimler dahil bütün işlerinde, 184 milletvekili ile toplanabilmesini ve cumhurbaşkanın halk tarafından 5 artı 5 sistemiyle seçilmesini düzenliyor.

Görüşmeler gergin geçerken, AK Parti'de eğilim, paketi aynen Meclis'ten geçirme yönünde.

Görüşmeler sırasında, Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, ikinci kez önüne geldiğinde Cumhurbaşkanı Sezer'in Anayasa değişikliği paketini referanduma "götürmeden" onaylayacağını düşündüğünü söyledi.

Komisyonda, zaman zaman AK Partili ve CHP'li milletvekilleri arasında, sert tartışmalar çıktı.

CHP'li Atilla Kart'ın, "Cumhurbaşkanının gerekçesinden bu değişikliği büyük bir olasılıkla 'halkoyuna' götüreceği anlaşılıyor" sözlerine, AK Parti Miletvekili Kemalettin Göktaş'ın, "Cumhurbaşkanı sizin memurunuz" diye bağırarak tepki göstermesi gerginliğe neden oldu.

AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün de, Cumhurbaşkanı Sezer'in iade gerekçesinin hukuki değil, siyasi olduğunu ileri sürdü.

Akgün, "Hukuka işkence yapılmamış olsaydı, bugünkü sıkıntılar olmazdı. Kimi, mahkemeye gitti, kimi hızını alamayıp bildiri yayınladı" dedi.

Gelişmeleri dikkatle izleyen CHP, AK Parti'nin Anayasa değişikliği paketiyle ilgili tavrını sürdürmesinin, yeni krizlere neden olacağı görüşünde.

CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, "AK Parti, daha önce kılı kılına krizden kurtuldu. Ancak bu kez krizin altında ezilir" dedi.

Sezer'in iade gerekçelerini, "fevkalade sağlam" diye niteleyen Topuz, AKP'nin gerekçeyi "iyi" algılayıp, yeni gerginlikler yaratmaması gerektiğini söyledi.

Topuz, "Anayasa Komisyonu'ndaki görüşmelerde, tavrımız aynen devam edecek" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber