Doğalgazda gizli vurguna uluslararası denetim geliyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 29 Mayıs 2007 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye, 1987 yılında tanıştığı doğalgazda yeni bir döneme giriyor. Zaman'ın doğalgaz şirketlerinin gaz basıncını düşük tutup vatandaştan, tükettiğinden daha fazla tahsilat yapmasına ilişkin haberleri sonuç verdi.

Bakımı yapılmayan doğalgaz sayaçları yıllar geçtikçe deforme oluyor. Bu durum faturaların kabarmasına yol açıyor.

İddiaları araştırmak için harekete geçen Enerji Üst Kurulu, yabancı firma SGS Süpervise Gözetleme ile bir yerli şirketle anlaştı. Gaz şirketlerinin yanı sıra daha önce sektörü denetleyen şirketler de denetim kapsamına alındı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, tüketicilerin mağduriyetine hiçbir şekilde göz yummayacaklarını söyledi. Günay, "İki şirketle anlaştık. Tüketicilerin şikâyet ve ihbarını anında bu denetim şirketlerine yönlendiririz." dedi. Sektörde faaliyet gösteren 59 şirket, yıl sonuna kadar denetimden geçirilecek. Katsayı uygulaması, şebeke basıncı ile oynama, hassas ölçüm cihazlarının ayarlarını değiştirme ve kalibrasyon (sayacın düzenli çalışıp çalışmadığı) ayarına öncelik verecek olan denetim şirketleri, belirlenen bölge veya dağıtım şirketine yönelik 5-10 günlük nokta denetim yapacak ve doğrudan Üst Kurul'a karşı sorumlu olacaklar.

EPDK Başkanı'nın 'İzleme, gözetim ve denetim' olarak adlandırdığı yeni dönemde sektör yoğun bir denetime tabi tutulacak. Başkan Günay, son 6 yıllık süreci 'Gaz sektörünün altyapı çalışmalarının önemli oranda tamamlandığı, dağıtım lisans ihalelerinin verildiği, şirketlerin faaliyete geçtiği dönem' olarak tanımlıyor. Altyapının tamamlanmasıyla Kurul'un denetim faaliyetlerine ağırlık vereceğini vurgulayan Günay, "Bugüne kadar kendi personelimiz denetim yapıyordu. Denetimin sürekli ve hızlı olması için özel sektörden de hizmet alımına karar verdik. Artık tüketicimiz, rahat ve huzur içerisinde gaz kullanacaktır." diye konuştu. Üst Kurul, bugüne kadar şebeke inşasından işletilmesine kadar standartlar oluşturup kurallar koydu. Yatırımlar, hem kurum personeli hem de sertifika alan dağıtım şirketlerine karşı sorumlu olan şirketler tarafından denetlendi. Yılbaşından bu yana ise kurum personeli 10'dan fazla şehirde denetim yaptı.

EPDK, yeni başlatacağı denetim çalışmasında şirketlerin yanı sıra denetim şirketlerini de kapsama aldı. Doğalgazın güvenli kullanımının tüketicilerin yanı sıra sektörün gelişimi açısından da çok önemli olduğunu dile getiren Günay, yeni süreci şöyle anlattı: "Sektörde var olan güvenliği daha üst noktalara taşıyarak bir çifte denetim sistemi geliştiriyoruz. Zaten dağıtım şirketlerinin başında 7 gün 24 saat çalışan denetçiler var. Şimdi ikinci bir denetim daha yaptıracağız. Protokol imzaladığımız şirketler, bizim adımıza, dağıtım şirketlerinin yanı sıra ve bu şirketleri denetleyen kont- rolörleri de denetleyecek. Mühendis ve teknisyenleri ile mevzuatımız kapsamında ve belirlediğimiz programla ülke çapında şebekeden mali denetime, projelendirmeden işletmeye kadar her alanda birkaç günlük denetim programları uygulayacaklar. Bu arada yatırımlarına yeni başlayan şirketlere de gözetmen ve yol gösterici olacaklar. Tüm sonuçlarını bize ulaştıracaklar. Yeni seçilen iki bağımsız denetim şirketi EPDK adına 3 yıl boyunca tüm sektörü izleyecek."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber