Devlet kemer sıkmada rekora doğru gidiyor

Haber Giriş : 27 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

149 katrilyonluk yıllık ödeneğin ilk 5 ayda sadece 53 katrilyon lirası harcandı. Devlet, sonunda kemer sıkmayı başardı. Taşıt alımı için ayrılan 65 trilyonluk ödeneğin sadece 64 milyarını kullandı. Tüketim giderlerine ayrılan 7 katrilyon liranın sadece 835 trilyonunu harcadı

HER hükümet döneminde genelge üstüne genelge yayınlayıp başarısız olan devlet, yılın ilk 5 ayında çarkını daha az parayla döndürdü. En önemli savurganlık göstergesi olan taşıt alımı adeta durdu. Devlet, 5 ayda sadece bir zırhlı araç dışında kamuya yeni araç almadı.

KIRTASİYE alımına 70.7 trilyon lira ayrılmasına rağmen, sadece 5.3 trilyon harcandı. Gazete ve dergi alımında da büyük tasarruf sağlandı. 5.2 trilyonluk ödeneğin 590 milyarı kullanıldı. 593 trilyonluk ödeneğe rağmen, benzin alımına harcanan para 123 trilyonda kaldı.

SIKI bütçe uygulaması, kamu kuruluşlarının güvenlik harcamalarına da yansıdı. 3 katrilyon 385 trilyon liralık ödeneğin 55 trilyonu harcandı. Memurların telefon görüşmelerine getirilen sınırlama sayesinde 243 trilyonluk ödeneğin 63 trilyonu kullanıldı.

Kamu kaynaklarında savurganlık yaptığı için yıllarca eleştiri oklarını üzerine çeken devlet, bu yıl ciddi ölçüde kemer sıkmayı başardı.

2004 için, yıllık toplam 149 katrilyon 9 trilyon lira bütçe ödeneği belirleyen devlet, buna karşın ocak - mayıs dönemini kapsayana yılın ilk 5 aylık döneminde sadece 53 katrilyon 9 trilyon lira harcama yaptı. Böylece faiz dışı fazla hesabında hedeflerin üzerinde bir gerçekleşme sağlayan Maliye Bakanlığı, devlet çarkını nerdeyse hiç para harcamadan döndürme yoluna gitti.

Maliye'nin kemer sıkma politikası devletin hemen tüm alanlarında hissedildi. Devletin faiz dışındaki her türlü giderleri için bütçeye konan toplam 83 katrilyon 800 trilyonluk ödenekten 5 ayda 27 katrilyon 800 trilyon katrilyon, mal ve hizmet alımları için ayrılan 12 trilyonluk ödenekten de 2 katrilyon 100 trilyon harcandı.

Kemer sıkma uygulaması yatırımları da vurdu. Maliye, devletin bir yıl boyunca yapacağı yatırımlar için ayırdığı 6 katrilyon 4 trilyonluk ödeneğe nerdeyse dokundurtmayınca yatırım amaçlı harcamalar 727 trilyonda kaldı.

TAŞIT ALIMI DURDU
Bu kapsamda, devletteki savurganlığın en önemli göstergesi haline gelen taşıt alımı bu dönemde adeta durdu. Devlet 5 aylık dönemde sadece 1 zırhlı araç dışında kamuya yeni araç almadı. Bütçe ödenekleri içerisinde 31.2 trilyonluk kara taşıtı, 31.3 trilyonluk hava taşıtı, 2.5 trilyonluk da deniz taşıtı alımı için para duruyor. Ancak 5 ayda toplam 65 trilyonluk taşıt ödeneğinin sadece 64 milyar lirası kullanıldı.

Uygulanan ekonomik program sonucunda vatandaşla birlikte kendisi de kemer sıkmak zorunda kalan devletin bu dönemde, toplumu rahatsız eden savurganlıkları da ciddi ölçüde azalttığı görüldü. Eskiden, her yıl büyük miktarlarda yeni taşıt alımına giden, telefon ve kırtasiye harcamalarını frenleyemeyen devlet, bu dönemde savurganlığı önemli ölçüde dizginledi.

D.B.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber