Üniversite hastaneleri yeşil kart mağduru

Haber Giriş : 30 Mayıs 2007 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, Mersin Milletvekili Hüseyin Güler'in soru önergesine verdiği yanıt, üniversite hastanelerinin yeşil kart mağduru olduğunu ortaya koydu.

Rakamlara göre, üniversite hastanelerinin, 2007 yılının ilk üç ayı için yeşil kart alacağı 36 milyon 653 bin YTL'yi buluyor. Bakan Akdağ ise hastaların yaklaşık yüzde 90'ının Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerden sağlık hizmeti aldığını belirtirken, üniversite hastanelerinden sağlık hizmeti alan hasta oranının sadece yüzde 4 olduğunu söyledi. Akdağ, ?aynı hizmeti veren iki hastane grubu arasında verimlilik bakımından makas sürekli açılmaktadır? dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Mersin Milletvekili Hüseyin Güler'in üniversite hastanelerinin kamu kurum ve kuruluşlarından alacaklarının miktarına ve sözkonusu alacakların ne zaman ödeneceğine ilişkin soru önergesini yanıtladı. Sosyal Güvenlik Kanunu'nun ertelenmesi dolayısıyla ödeneği Sağlık Bakanlığı bütçesinden takip edilen üniversitelerin yeşil kart alacaklarının, Bakanlık bünyesindeki Yeşil Kart Tahakkuk Bilgi Sistemi'nden takip edildiğini kaydeden Bakan Akdağ, ?Bakanlığımızca sistemden alınan veriler üniversite taleplerine gerek kalmadan her ay düzenli olarak Maliye Bakanlığı'na bildirilerek ödenek talebinde bulunulmaktadır? dedi. Akdağ, üniversitelerin Ocak-Şubat-Mart aylarına ait tahakkuk tutarı olan 99 milyon YTL'nin yaklaşık 62 milyon YTL'sinin Mart ayında ilgili üniversitelerin alacakları için gönderildiğini ve ödeme aşamasına gelmiş tahakkuk tutarının yaklaşık 36 milyon YTL olduğunu bildirdi. Akdağ'ın verdiği bilgilere göre, Emekli Sandığı'nın üniversite hastanelerine olan borçlarının toplamı 28.2 milyon, SSK'nın da 52 milyon 597 bin YTL borcu bulunuyor. Bağ-Kur'un ise üniversite hastanelerine borcu bulunmuyor.

AKDAĞ'DAN DEVLET HASTANELERİNE ÖVGÜ

Akdağ, soru önergesine verdiği yanıtta, 2002 yılında SSK da dahil Sağlık Bakanlığı Eğitim Hastaneleri'nde çalışan bir hekime günlük 6.9 hasta düştüğünü, üniversite hastanelerinde ise bu oranın 2.3 olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

?3 yılda bu rakam, Sağlık Bakanlığı Eğitim Hastaneleri'nde 9.7'ye yükselmişken üniversite hastanelerinde sadece 2.7 olmuştur. Diğer taraftan sosyal güvenlik kapsamındaki hastaların yaklaşık yüzde 90'ı bakanlığıma bağlı hastanelerden sağlık hizmeti alırken, bu hizmetler karşılığında hastanelerimiz sosyal güvenlik kurumu tedavi giderlerinden yüzde 60 civarında pay almışlardır. Oysa üniversite hastanelerinden sağlık hizmeti alan hasta oranı, sadece yüzde 4 civarında olmasına rağmen üniversite hastaneleri, sosyal güvenlik kurumu tedavi giderlerinden yüzde 20 civarında bir pay almışlardır. Aynı hizmeti veren iki hastane grubu arasında verimlilik bakımından makas sürekli açılmaktadır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber