Kaskoda yeni dönem, aracın rengine göre prim...

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 31 Mayıs 2007 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, Türkiye sigorta pazarının yabancıların da rekabetiyle gelişeceğini söyledi. Su, ?Yenilikler gelecek. Avrupa'da olduğu gibi aynı model araçların kırmızı renklisinin kasko primi, beyaz ya da gri renkli araca göre yüksek olacak? dedi

1 mİlyar 60 milyon YTL'lik toplam prim üretimi ile 2006'da sigorta sektörünün lideri olan Anadolu Sigorta'nın Genel Müdürü Mustafa Su, sektöre katılan yeni oyuncularla enstrüman çeşitliliğinin olacağını söyledi. Türkiye'de 90 dolar olan kişi başına prim üretiminin gelişmiş ülkelerde 2 bin 500 dolar seviyesinde olduğunu, 4 bin 500 dolara kadar da çıktığını kaydeden Su, ?Aslında sigortada bankacılıktan daha büyük bir potansiyel var. Yabancılar da bunu gördü? dedi.

Sektörün lokomotifinin kasko sigortaları olduğunu ancak burada da teknik zarar göründüğünü kaydeden Su, ?En ucuzun en doğru fiyat olduğu bir anlayışa gidilmiş. Sigorta şirketleri işin kolayına kaçmış ve bir yerde intihar saldırısı yapmışlar. Sigorta öyle bir şeydir ki, verdiğiniz kararların, belirlediğiniz fiyatların doğru ya da yanlış olduğunun sonucunu 1 yıl sonra alırsınız, o zaman da geç kalırsınız? diye konuştu.

Kaskoda zarar ediyoruz

Özellikle yabancı oyuncuların da sektöre gelmesi ile yeniliklerin olacağını kaydeden Su, Avrupa'da olduğu gibi hem sürücü, hem de araç segmentasyonuna gidileceğini, ortaya çok çeşitli fiyat analizlerinin çıkacağını belirtti. Su, ?Aynı yıla ait, aynı model 2 otomobil. Birinin rengi kırmızı, diğerinin beyaz. Sigorta öyle bir noktaya gelecek ki, kırmızı aracın kasko primi daha yüksek olacak. Avrupa'da böyle. Çünkü kırmızı renkli araç kullananların daha agresif olduğu psikolojik olarak tanımlanmıştır. Kazaya karışma riskleri daha yüksek olduğundan kasko primleri yüksek olacak. Ancak 1 yıl içinde kaza yapmamışlarsa ikinci yıl mutlaka primleri de düşürülecektir? dedi.

Geçen yıl sigorta şirketlerinin kaskoda 2.2 milyar YTL'lik zarar karşıladığını belirten Mustafa Su, ?Araştırmalarımıza göre bunun yüzde 30'u sahte. Ancak sektör bir türlü sahteciliğin önüne geçemedi. Suistimal her alanda var. Bir müşterimiz, sağlık sigortası yaptırmış. 30 yaşında. Ameliyat oluyor. Denetçilerimizi geçmiş olsuna gönderiyoruz, karşılarında 60 yaşında başka biri var. Bir yakınını kendi yerine ameliyat ettirip, ücreti bize ödettirmiş? diye konuştu.

2007'nin ilk çeyreğinde reel % 11 büyüdük

2006 yılında DASK dahil elementer branşlarda (bireysel emeklilik hariç) toplam prim üretiminin 8.3 milyar YTL olduğunu belirten Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, 2007'nin ilk 3 aylık sonuçlarına göre, sektörde yüzde 22.65'lik artış olduğunu, gerçekleşen reel büyümenin ise yüzde 11 seviyesinde bulunduğunu kaydetti.

Kredi, tarım, ferdi kaza, nakliyat gibi alanlarda prim artışının ortalamanın üzerinde olduğunu kaydeden Mustafa Su, mortgage uygulamasının da sektöre ivme kazandıracağını vurguladı.

Psikologlara göre arabaların renk analizi

* Kırmızı

Hız tutkunu, yarış meraklısı

* Siyah

Pasif agresif

* Mavi, yeşil

Aşırı kuralcı

* Gri-Beyaz

Titiz kişilik, kuralcı ancak damarına basıldığında kontrolsüz

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber