KKTC'de okuyan 30 bin öğrenciye kötü haber

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 31 Mayıs 2007 18:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Avrupa'dan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde üniversitelerde okuyan 30 bine yakın öğrenciye kötü haber geldi.

Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetiminin başını çektiği lobi, KKTC üniversitelerinin Avrupa Konseyi eğitim bakanlarının katılımıyla gerçekleştirilen Bologna Süreci'nde tanınmasını engelledi.

Heyet başkanı üzgün

Dışişleri Bakanlığı'nın önerisiyle Londra'daki toplantıda KKTC üniversitelerinin Bologna Süreci'ne dahil edilmesini gündeme getiren Türkiye heyeti, Ankara'ya üzgün döndü. Heyet Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan, kararın "akademik özgürlüğü kısıtladığı"nı söyledi.

Avrupa Konseyine üye eğitim bakanları, KKTC üniversitelerinin, birçok Avrupa ülkesinin dahil olduğu ve uluslararası çalışmaların yapıldığı Bologna Süreci'ne katılmasına karşı çıktılar. Türk heyetinin, KKTC'nin sürece dahil edilmesi isteği geri çevrildi. Bu karar, KKTC üniversitelerinde okuyan yaklaşık 30 bin öğrenciyi etkiledi.

İngiltere'nin Başkenti Londra'da yapılan ve Avrupa Konseyi'ne üye ülkelerin yükseköğretim ile ilgili sorunlarının tartışıldığı 5. Bologna Süreci'ne bu yıl Kıbrıs konusu damgasını vurdu. Konferansa katılan Türk heyeti, Dışişleri Bakanlığı'nın isteği doğrultusunda KKTC üniversitelerinin Bologna sürecine dahil edilmesini istedi.

Heyet, KKTC'nin Bologna sürecine katılım konusunda gerekli iradeyi gösterdiğini ve bunun sağlanmaması durumunda, ilgili üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerin temel insan haklarından birisi olan eğitim hakkından yoksun bırakılmış olacağını dile getirdi. BOLOGNA SÜRECİ NEDİR?

Bologna Süreci 19 Haziran 1999 tarihinde İtalya'nın Bologna kentinde toplanan 29 ülkenin eğitim bakanlarının açıklaması ile başladı. Sürecin amacı, 2010 yılına kadar Avrupa genelini kapsayacak bir Yüksek Öğretim Alanı oluşturmak. Türkiye de Bologna Sürecine 2001 yılında katıldı. Üye ülkeler arasında Arnavutluk, Ermenistan, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Kıbrıs, Danimarka, Fransa, Gürcistan, Almanya, Yunanistan, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Rusya, Sırbistan, İspanya, İsveç, İsviçre, Ukrayna ve İngiltere'de bulunuyor.

HİÇBİR ÜLKE İSTEMEDİ

Türkiye'nin konuyla ilgili talebine karşı, Portekiz, Yunanistan, Fransa ve Güney Kıbrıs eğitim bakanları ve delege başkanları Türkiye'nin bu talebinin uygun olmadığını bildirdi. Bu ülkeler dışındaki herhangi bir ülke temsilcisi de Türkiye'nin talebini desteklemedi.

Türk Heyetine başkanlık eden ve toplantıda KKTC Üniversitelerinin tanıması için diğer ülkeleri ikna etmeye çalışan Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan, ürriyet'e şunları söyledi:

ÖZGÜRLÜKLER KISITLANIYOR

"Biz Kıbrıs Üniversitelerine sahip çıktık. Onların haklarının korunmasını istedik. Amacımız Kıbrıs'a ne kadar önem verdiğimizi onlara aktarmaktı. Türkiye'deki üniversitelerin uluslararası tanınmışlık açısından hiçbir sorunu bulunmuyor. Diğer ülkelerle karşılaştırdığımızda notumuz gayet iyi. Bizde şimdi Kıbrıs Üniversitelerini bu sürece dahil etmek istiyoruz. Ancak toplantıda katılımcı ülkelerden bu konuda istediğimiz cevabı alamadık. Şu andaki durum öğrenci ve öğretim üyelerinin akademik özgürlüğünü kısıtlıyor. Fikir alışverişine ve uluslararası rekabete engel oluyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber