AKP ile Anavatan anlaştı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 31 Mayıs 2007 19:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anavatan ve AKP'nin referandumu öne çekmeme konusunda anlaştığı öğrenildi.

AKP Hükümeti, Cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesi için referandumu öne alacak kanun değişikliğinden vazgeçti.

AKP, bugün Meclis'te kabul edilmesini beklediği Anayasa değişikliği paketini Cumhurbaşkanı'na gönderecek. Hükümet 22 Temmuz'da yapılacak genel seçimlerde Köşk seçimlerine dair oy sandığını da halkın önüne getirmek için referandum süresini 120 günden 40 güne indiren bir yasa değişikliği hazırlamıştı. Ancak Anavatan cephesinden gelen haberlere göre, AKP referandumla ilgili değişikliği rafa kaldırmaya karar verdi.

Çünkü Anavatan referandumun süresini kısaltan yasa çıkarılırsa Anayasa değişikliği paketine destek vermeme tehdidinde bulundu.

ANAVATAN-AKP ANLAŞTI

Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş, referandum süresinin 120 günden 40 güne indirilmesini öngören bir teklifin Meclis gündemine gelmeyeceğini söyledi.

Süleyman Sarıbaş, AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz'la referandum Yasasında değişiklik teklifi konusunda görüşmeler yaptıklarını bildirdi. Kapusuz'un da sabah saatlerinde yaptığı açıklamada referandumun süresini kısaltan yasa değişikliğin şu an için gündemlerinde olmadığı açıklaması Sarıbaş'ın iddiasını güçlendirdi.

Sarıbaş, ?Eğer Cumhurbaşkanı Sezer, Anayasa değişikliğini referanduma götürme kararı verirse bu, 120 gün içinde olacak. 120 gün sürenin 40 güne indirilmesi gibi bir değişiklik teklifi söz konusu değil. TBMM'ye sunulan öyle bir teklif de yok. Bu yönde bir değişiklik de yapılmayacak. Milletvekili genel seçimi yapılır, daha sonra günü geldiğinde referanduma gidilir? diye konuştu.

YENİ MECLİS SEÇECEK

22 Temmuz'daki milletvekili seçimlerinin sonuçları en geç 30 Temmuz'a kadar açıklanacak. Kesin sonuçların açıklanmasından 5 gün sonra milletvekilerinin toplanarak yemin etmesi gerekiyor. Yeminin ardından olağanüstü toplanacak Meclis'in ilk icraati Cumhurbaşkanını seçmek olacak.

Bu durumda da 12'nci Cumhurbaşkanını yine Meclis seçmiş olacak. Halkın seçmesine dair referandum ise ekim ayında yapılacak ve halk bir sonraki cumhurbaşkanını seçecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber