Tıp bilimine yön veren 100 Türk

"Tıp Bilimine Yön Veren 100 Türk" başlıklı kitap, araştırmaları, buluşları ve tedavi yöntemleri dünyada yankı uyandıran Türk bilim insanlarına ve çalışmalarına dikkat çekiyor.

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 04 Eylül 2018 23:36, Son Güncelleme : 04 Eylül 2018 23:42
Tıp bilimine yön veren 100 Türk

Turkishtime tarafından Sanko Holding sponsorluğunda hazırlanan "Tıp Bilimine Yön Veren 100 Türk" kitabı, yurtdışında Harvard, Yale, John Hopkins University, University of Chicago gibi dünyanın önde gelen bilim kurumlarında ve yurtiçinde de ülkemizin bu alanda en başarılı kurumlarında araştırma yapan başarılı Türk tıp insanlarının öykülerini anlatıyor.

Çalışmada, Türk tıp insanları, uluslararası literatürde kabul edilen "H-endeksi" ölçütüne göre sıralandı. H-endeksi, bilim insanlarının yaptığı araştırmaların aldığı atıf sayısını gösteriyor. H-endeksi ne kadar yüksekse, bilim insanının araştırmaları alanında o kadar çığır açıcı nitelik taşıyor. Kitapta H-endeksi 50'nin üzerinde 16 Türk tıp insanı bulunuyor.

Tıp Bilimine Yön Veren 100 Türk araştırmasında öyküsü anlatılanlardan, Harvard Üniversitesi'nde çalışmalarını yürüten Gökhan Hotamıslıgil en son arastırma ekibiyle birlikte, kolesterol seviyesi hücre içinde yükseldiginde uyarı veren ve kolesterolün zararlı etkilerine karsı hücreleri koruyan bir mekanizma gelistirmistir.

Isviçre Alerji ve Astım Arastırma Enstitüsü (SIAF)'ın direktörlügünü yapan Cezmi Akdiş, insanlarda bagısıklık toleransı mekanizmalarına odaklanmıs, yeni asılar ve tedavi yöntemleri gelistirdi.

Fatih Uçkun'un, kesfettigi kanser tedavilerini ve ilaçları kapsayan 70'den fazla patenti var. John Hopkins'te araştırmalarını yürüten Ziya Gökaslan, özellikle omurilik bozuklukları, tümör ameliyatları ve en zor tip omurilik kanserleri üzerine gelistirdigi ameliyat metodlarıyla tıp literatürüne adını yazdırdı.

Dünya, Parkinson ve Huntington hastalıkları hakkında bilinenlerin bir çogunu Deniz Kırık'a ve onun arastırmalarına borçlu.

Münci Kalayoğlu, karaciger nakli konusunda dünya çapında çalısmalar yaptı.

Murat Günel, Türkiye ve Almanya'dan bilim insanlarıyla isbirligi içinde yaptıgı çalısmada, beyin kanserlerinin iyi huylu tümörlerden genetik olarak kansere dönüsmesine neden olan mekanizmaları kesfetti.

Serap Aksoy, 10 yıl süren arastırmalar sonucu, özellikle Afrika kıtasında ölümcül uyku hastalıgının tasıyıcısı olan Çeçe sineginin gen haritasını çıkarttı.

Taner Demirer, ülkemizde Saglık Bakanlıgı'na baglı ilk kemik iligi transplant merkezini Ekim 1999'da Ankara Numune Hastanesinde kurdu.

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Konukoğlu, 21. yüzyılın ikinci yarısında yurtiçi ve yurtdısında çalısmalar sürdüren bilim insanlarımızın insan saglıgında zoru basardıklarını belirterek "Tıpta pek çok alanda keşfedilen yeni tanı ve tedavi yöntemleri çagın en önemli gelismeleri olmustur. Hiçbir süphe yoktur ki, gelecek nesiller bu gelismeleri çok daha da ileriye tasıyarak bu alanda önemli rol oynamayı sürdüreceklerdir. Türk bilim insanlarımızın, tıp alanında dünyada ses getiren önemli başarılara imza atması bunun kanıtıdır. Geçtigimiz yıl kamuoyunun dikkatine sundugumuz ve büyük yankı uyandıran "Bilime Yön Veren 100 Türk" kitabının ardından "Tıp Bilimine Yön Veren 100 Türk' isimli bu önemli arastırmayı da bilim dünyasına armagan etmekten gurur duyuyoruz" dedi.

Araştırma tıp insanlarının H-Endeksi değerlerine göre gerçekleştirilmiştir. Mayıs 2017 itibariyle H-endeksi en yüksek 100 Türk Tıp insanını incelemek için:

http://www.turkishtimedergi.com/saglik/tip-bilimine-yon-veren-100-turk/

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber