Üniversite Rektörü: Maaşımız az, geçinemiyoruz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2007 15:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Uluslararası alanda makalesi yayınlanan ve unvan kazanan öğretim görevlileri için düzenlenen ödül törenine katılan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bakır, maaş ve personel yetersizliğinden yakındı.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde (CÜ), 2006-2007 yılları arasında uluslararası yayınlarda bilimsel makalesi yayınlanan 23 öğretim görevlisi, düzenlenen törenle teşekkür belgesi ile ödüllendirilirken, profesörlük ve doçentliğe yükselen akademisyenlere akademik kıyafet giydirildi.

Cumhuriyet Üniversitesi Kültür Merkezi'nde yapılan tören, Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin piyano ve keman dinletisi ile başladı. Dinletinin ardından CÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bakır açılış konuşması yaptı.

Konuşmasında akademik unvanları yükselen öğretim görevlilerini tebrik eden Bakır, bilimsel konularda makaleleri yayınlanan akademisyenleri de kutladı.

Bakır, akademik personelin maaş sıkıntısını dile getirerek, "Değerli öğretim görevlileri, bugüne kadar yapmış olduğunuz akademik çalışmaların akademik karşılığını almış olabilirsiniz fakat ekonomik karşılığını aldığınız söylenemez. Ümit ederim ki üniversitelerimize gerekli mali destek sağlanarak, öğretim üyelerimizin hak ettiği ücret verilir. Bugün birçok öğretim görevlimizin gerçekten çok düşük ücretlerle çalıştığını görmekteyiz. Bu da akademik verimliliği düşürmektedir" dedi.

Türk üniversitelerinin başarısının dünya ülkelerine göre azımsanmayacak seviyede olduğunu sözlerine ekleyen Bakır, buna rağmen ülke genelindeki üniversitelerde akademik personel sıkıntısı yaşandığını dile getirdi. Akademik personel sıkıntısı aşılmadan yeni üniversitelerin açılmasını eleştiren Bakır, şunları kaydetti: "Bugüne kadar öğretim üyesi yetiştirmek için çok sayıda proje geliştirildiğini görmekteyiz ancak halen bazı alanlarda öğretim üyesi açığımızın devam ettiği de bir gerçektir. Bunun birçok

sebebi var. Bunlardan bir tanesi yeterli sayıda yetiştirilmiş personel olmamasına karşın, yeni üniversitelerin açılmış olmasıdır. Tabii ki yeni üniversitelerin açılmasına karşı değiliz ancak öğretim üyesi yetiştirmeden bu üniversitelerin açılması, var olan üniversitelerdeki öğretim açığını daha da büyütmektedir".

Konuşmanın ardından uluslararası yayınlarda makalesi yayınlanan toplam 23 öğretim üyesi; Rektör Bakır, Vali Veysel Dalmaz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fahri Erenel ve Belediye Başkanı Sami Aydın'dan teşekkür belgesi aldı.

Profesörlük unvanına yükselen 9 akademisyenin akademik kıyafetini giymesinin ardından, profesörler adına CÜ Tıp Fakültesi Pataloji Anabilim Dalı bölümünden Prof. Dr. Şahende Elagöz konuştu. Üniversiteli bilim adamlarının önemi ve görevlerine değinen Elagöz, "Üniversiteler, öğrenci ve akademik personeline üniversitelilik ruhunu vermelidir. Üniversiteli olmak, o kurumun içinde olmak anlamına gelmez; o kuruma ait ruhu ve o kuruma ait belirleyicileri taşımaktır. Üniversiteli kimliği, üniversitede

kazanılan ve o kurumun belirleyicilerine ait kimliğin kişi tarafından taşınmasıdır. Kimliği kazanmanın koşulu her şeyden önce öğrenci ve öğretim üyelerinde o kuruma ait duygunun geliştirilmesidir" diye konuştu.

Tören, doçentliğe yükselen 15 akademisyene akademik kıyafetlerinin giydirilmesi ve tebriklerle son buldu.

Bu arada, akademik unvan kazanan bazı öğretim görevlilerinin çocukları, anne ve babalarını çiçek vererek kutladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber