Sıcaklar ani ölümlere yol açıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2007 15:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SICAKLAR ANİ ÖLÜMLERE YOL AÇIYOR

- KARDİYOLOJİ UZMANI PROF. DR. OLCAY SAĞKAN:

- "SICAK HAVALARDA ÖZELLİKLE HİPERTANSİYON, KALP VE DAMAR HASTALARI GÜNEŞ ALTINDA FAZLA KALMAMALIDIR"

- "SICAK HAVALARDA VÜCUTTA POTASYUM KAYBI YAŞANDIĞI İÇİN ANİ ÖLÜMLER OLABİLİR"

İLYAS GÜN

SAMSUN (İHA) - Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Olcay Sağkan, sıcak havalarda özellikle hipertansiyon, kalp ve damar hastalarının güneş altında fazla kalmaması gerektiğini belirterek, sıcak havada vücutta potasyum kaybı yaşandığı için ani ölümlerin olabileceğini söyledi.

Samsun Özel ATASAM Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Olcay Sağkan, sıcak havalarda kalp, hipertansiyon ve damar hastalarının dikkatli olması gerektiğini kaydetti. Sağkan, "Bilhassa denize giren ve sıcak havada yürüyüş yapan kişilerin başını koruması gereklidir. Organizmada meydana gelen denge bozuklukları kalp üzerinde bir yükleme meydana getirebilir, dolaşım sisteminde meydana gelen değişiklikler nedeniyle kalp yetmezliği daha da şiddetlenebilir. Bu nedenle damar, kalp ve yüksek tansiyon hastaları serin yerleri tercih etmesi ve günde 2 kez serin duş alması gerekmektedir" dedi.

Sıcak havada terleme ile birlikte vücutta büyük oranda su kaybı ve tuz kaybı yaşandığını dile getiren Sağkan, "Sıcak havalar nedeniyle bağırsak sisteminde de çeşitli bozukluklar oluşur ve insanlar sık sık ishal olur. Vücutta potasyum kaybı yaşandığı için de hastalarda ani ölümü olabilir" diye konuştu.

Kalp, hipertansiyon ve damar hastalarına bazı tavsiyelerde bulunan Sağkan, şu tavsiyelerde bulundu: "Bu tür hastalığı bulunan kişiler sıcak havalarda yiyeceklerine de dikkat etmelidir. Mümkün olduğu kadar sebze ve meyve tüketilmeli, ağır yiyecekler yenmemelidir. Özellikle fast-food yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Hastalar mümkün olduğu kadar güneş altında fazla kalmamalıdır. Eğer denize girilecekse sabah erken ve akşam güneş kaybolduktan sonraki saatleri tercih edilmelidir. Bol bol su içilmeli ve mutlaka şapka ile dolaşılmalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber